Problemi

Proizvodnja struje u BiH manja zbog vrućina i suše

07.08.2013., Koprivnica - Prve negativne posljedice visednevnih visokih temperatura - poljoprivrednici su poceli zbrajati stete koje im je susa nanijela na poljima pod kukuruzom, secernom repom i drugim kulturama u okolici naselja Hlebine i Sigetec.  Phot
23.09.2015.
u 06:15

Za osam mjeseci rada ove godine proizveli 941,49 gigavatsati el. energije, što je 91,14 posto plana

Zbog vrućina i suše tijekom ljetnih mjeseci, došlo je do smanjenja proizvodnje električne energije. To se u prvom redu dogodilo Termolektrani (TE) Gacko koja nije ostvarila plan proizvodnje električne energije za osam mjeseci ove godine. Kako je kazao izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj TE Gacko Borivoje Vujičić, plan nije u potpunosti ostvaren zbog visoke temperature zraka što je utjecalo na vakuum u kondenzatoru i kvalitetu raspoloživog goriva koja je niža od plana. On je naveo da je za osam mjeseci TE Gacko proizvela 941,49 gigavatsati električne energije, što je 91,14 posto od planiranog. Vujičić je rekao da je u prethodnom mjesecu proizvedeno 149,50 gigavatsati električne energije, odnosno 95 posto plana, ističući da je Termoelektrana bila na mreži 696 sati i 50 minuta, a zbog kvara na cijevnom sustavu i čišćenja kotla, u zastoju 47 sati i 10 minuta. "Za proizvedenu količinu električne energije utrošeno je 228.048 tona lignita, što je 7,5 posto više od plana i 101,4 tone mazuta", rekao je Vujičić, prenosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. On je dodao da je rad termo-bloka stabilan, bez tehnoloških i tehničkih nedostataka, s raspoloživom snagom na generatoru od 250 megavata, dok se na deponiju termoelektrane nalazi 100.000 tona lignita. Ova termoelektrana se već od prethodnih mjeseci bori za ispunjenje plana. Tako se u srpnju, kada su temperature okoliša premašivale 40 stupnjeva, također suočavala s gubicima. Od ukupnih 744 sata, TE je bila u radu 667 sati i proizvela 133,91 GWh el. energije, što je 84,75 posto od plana. I tada su glavni uzrok neostvarivanja plana bile visoke temperature zraka. Vujučić je tada kazao kako pri temperaturama većim od 28 Celzijevih stupnjeva snaga na pragu nije mogla biti veća od 200 MW zbog niske vrijednosti vakuuma u kondenzatoru i visoke temperature rashladne vode u rashladnom sustavu. U srpnju je TE Gacko također bio u zastoju 77 sati zbog mehaničkog čišćenja kotla i kemijskog tretmana rashladnog sustava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?