poslušali nadležne

Proizveli mlijeko, meso, povrće i sad ih ne mogu prodati

20.10.2020.
u 19:36

S proglašenjem pandemije entitetske vlasti u BiH pozvale su sve poljoprivrednike da zasiju i proizvedu maksimalne količine hrane koja će našim građanima trebati radi lakšeg prevladavanja krize izazvane pandemijom koronavirusa. Svi su se u tom trenutku, zbog zatvaranja granica, usmjerili na proizvodnju domaće hrane jer Bosna i Hercegovina posljednjih godina proizvodi samo 10 posto hrane za ukupne potrebe, piše Večernji list BiH.

Poljoprivredni proizvođači tada su rekli da nije problem proizvesti više, ali su postavljali pitanje hoće li svoje proizvode moći i prodati. Ni pola godine kasnije njihov strah pokazao se opravdanim. Hranu su proizveli, ali prodati je ne mogu.

Kupaca nema

Bosanskohercegovački poljoprivrednici, suočeni s ogromnim viškom proizvoda, traže od države da uvede prelevmane i smanji uvoz robe u Bosnu i Hercegovinu. Bosanskohercegovačko tržište ne može amortizirati viškove mesa, mlijeka i povrća koji su se nagomilali kod poljoprivrednika. Problem s plasmanom poljoprivrednih proizvoda počeo je još prošlog ljeta kad su propale ogromne količine lubenice, ali i kupusa. Kupaca za ove proizvode, jednostavno, nije bilo, pa su poljoprivrednici svoje proizvode doslovno bili primorani zaorati. U ovom trenutku, kako tvrde, na razini Bosne i Hercegovine imaju viška oko 20 milijuna litara mlijeka. S tržišnim viškom suočen je i poljoprivrednik Vladimir Usorac.

“Imam viška svih žitarica, imam raži pet tona, imam pšenice na kamari 100 tona, imam kukuruza, junećeg i svinjskog mesa, imam svega što bi jedno kućanstvo trebalo imati. Imam svega, ali ne mogu prodati ništa, ne mogu marke zaraditi”, kazao je za BHRT ogorčeni Usorac. Poljoprivrednici su svjesni da je smanjena kupovna moć građana, ali traže pomoć države kako bi se domaća roba napravila konkurentnom i našla svoje mjesto na inozemnom tržištu. Upozoravaju da se izvozi prvoklasno domaće, a uvozi jeftino meso.

Problem uvoza

“Na temelju podataka koje mi danas imamo, nije došlo do poremećaja, odnosno, uvoz u BiH nije se povećao. Istina je da je smanjena potrošnja u BiH i smanjen je vanjskotrgovinski promet u BiH jer je pandemija uzrok kompletnog poremećaja”, kaže Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo, prenosi BHRT, slaže se s ministrom Košarcem da uvoz mesa u BiH nije povećan. “Ali, nije ni smanjen uvoz, to nije rekao. Mi smatramo i da je ova količina koja ulazi velika. Mi se slažemo s tim da se uvoz ne može zabraniti, nekada je netko potpisao sporazume i to je sloboda trgovine. I to je u redu. Ali, ministar Košarac i ostali trebaju se pozabaviti zaštitom domaće proizvodnje, a zaštititi je se može uvođenjem prelevmana i ostalih nameta na tu uvezenu robu tako da će ona biti dosta skuplja na tržištu, odnosno da će se izjednačiti s našom”, mišljenja je Bićo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?