Posavska županija

Proglasili stanje prirodne nesreće zbog suše, štete u agraru ogromne

23.09.2021.
u 19:00

Zbog ekstremno visokih temperatura i dugotrajnoga sušnog razdoblja koje je zahvatilo područje Posavske županije, štete na poljoprivrednim kulturama su ogromne, a poljoprivrednici s toga područja još uvijek nisu svjesni njihovih razmjera, piše Večernji list BiH. U tijeku je žetva soje i berba kukuruza, a prinosi su katastrofalno slabi i daleko ispod očekivanih.

Apel vlastima

Prinosi soje kreću se od 1000 do 1300 kilograma po hektaru, a kukuruza oko tri tone po hektaru - navodi Vidan Grgić, predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Posavske županije, te pritom ističe kako poljoprivrednici očekuju pomoć od općinskih i županijskih vlasti, a također je apelirao i na Federalno ministarstvo poljoprivrede da umanji kvote za ostvarivanje federalnih poticaja.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije ističu da su svjesni velikoga smanjenja prinosa i kvalitete ovogodišnjeg roda soje i kukuruza.

Tajnica resornoga ministarstva u Vladi Posavske županije Nada Ević podsjetila je kako je pravilnikom propisano da se poljoprivredni proizvođači koji su zasnovali proizvodnju na području općine ili grada na kojima je proglašeno stanje elementarne nepogode oslobađaju dostavljanja dokaza za prodani proizvod, a umjesto toga dostavljaju dokaz nadležne općinske službe o nastaloj šteti.

Na posljednjoj sjednici Vlade Posavske županije pod predsjedanjem Đure Topića Vlada je donijela odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće od suše na području Posavske županije, a u objašnjenju navedene odluke ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi PŽ-a Mato Brkić ističe kako su prirodnom nesrećom - sušom zahvaćene gotovo sve poljoprivredne površine, kao i pčelarstvo. - Zbog prirodne nesreće - suše prouzročene dugotrajnim sušnim razdobljem bez dovoljnih količina oborina za normalan rast, razvoj i dozrijevanje poljoprivrednih kultura, došlo je do umanjenja prinosa i kvalitete ratarskih (izuzev ozimih), voćarskih i povrtlarskih kultura te smanjenja prinosa meda - rekao je resorni ministar Brkić. Vlada Posavske županije usvojila je i odluku o imenovanju županijskoga Povjerenstva za procjenu šteta na materijalnim i drugim dobrima, izazvanim djelovanjem prirodnih i drugih nesreća, te procjene ugroženosti Posavske županije od prirodnih i drugih nesreća. Jedan od prioriteta u Posavskoj županiji, kako ističu u županijskoj upravi, jest i zdravstvo. Županijska je Vlada stoga usvojila odluku o odobravanju izdvajanja proračunskih sredstava za 2021. zdravstvenim ustanovama, Županijskoj bolnici Orašje (50.000 KM za pokriće izdataka za održavanje tekuće likvidnosti) i Zavodu za javno zdravstvo Posavske županije (86.500 KM za održavanje prostornih uvjeta i sredstava za rad). Prema trenutačnim podacima, na području Posavske županije koronavirus je potvrđen kod 2089 osoba. Do sada su se oporavile 1943 osobe, uspješno su izliječene, dok je 109 osoba s koronavirusom, nažalost, preminulo. Trenutačno je na području Posavske županije aktivno 37 slučajeva, 40 osoba je u samoizolaciji, a na COVID odjelu Županijske bolnice Orašje trenutačno se liječi pet osoba.

Osigurati izdavanje potvrda

Postupak cijepljenja provodi se sukladno planu cijepljenja protiv COVID-19 za Posavsku županiju i do sada su cijepljene 6054 osobe, od kojih 4028 objema dozama. Usvojen je i zaključak o prihvaćanju informacije o epidemiološkom stanju u Posavskoj županiji, koju je prezentirao Damir Živković, predsjednik Kriznog stožera i ministar zdravstva i socijalne politike PŽ-a. Trenutačne zapovijedi Kriznog stožera produljene su za sljedećih 14 dana, a Zavod zdravstvenog osiguranja PŽ-a zadužen je osigurati izdavanje potvrda o cijepljenju s QR kodom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije