Dekan Filozofskog fakulteta uputio ultimatum

Profesor Ugo Vlaisavljević pred otkazom nakon isticanja neravnopravnosti Hrvata

25.05.2018.
u 21:10

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu dr. Muhamed Dželilović nedavno je označio početak završnog obračuna s profesorom toga fakulteta, filozofom dr. Ugom Vlaisavljevićem, koji je mjesecima izložen mobbingu, prijetnjama i ucjenama, pa čak i javnom pozivu na linč od ljudi i “akademske” zajednice i dijela političkog Sarajeva, piše Večernji list BiH. Vlaisavljević je poznat po svojim vrlo otvorenim stajalištima o brojnim društvenim temama te su njegovi zagovori o tome da u BiH postoje tri oformljene nacije, a da se Hrvatima osporavaju njihova prava, nailazili na žestoke komentare.

Navodna provala

Sve to očito je kumovalo da dekan Dželilović potpiše “pisano upozorenje radniku” pred otkaz navodeći navodne prijestupe profesora Vlaisavljevića. U dokumentu od 3. svibnja ove godine tako se upozorava da obavlja poslove nastavnika na drugim visokoškolskim ustanovama, kao što su sveučilišta u Mostaru, Zenici i Nikšiću, bez pisane suglasnosti dekana fakulteta, odnosno rektora sveučilišta. Druga točka ove “presude” na koju nije navedena mogućnost prigovora je i kako je profesor Vlaisavljević “uznemiravao i vrijeđao radnike stručnih službi fakulteta u procesu obavljanja njihovih redovitih poslova, čime je povrijedio njihovo dostojanstvo i profesionalni status” te posljednji grijeh ovog cijenjenog profesora jest i taj da je neovlašteno ulazio u Dekanat Filozofskog fakulteta nakon radnog vremena i zahtijevao od spremačice da u prostoriju stručne službe ostavi pisani dokument i isprintan tekst s portala. 
- U slučaju da radnik nastavi s ponavljanjem ovog ili sličnih prijestupa, dekan fakulteta će poduzeti druge radnje predviđene zakonom - stoji u posljednjem upozorenju dekana Dželilovića profesoru Vlaisavljeviću. No, kako doznajemo, stvari u najmanju ruku stoje drukčije od osuda i presuda koje su izrečene u odluci dekana. Naime, kako tvrde upućeni, profesor Vlaisavljević je navodni obračun imao sa šeficom pravne službe, na koji se referira dekan. Profesor Vlaisavljević je telefonski zamolio dopust zbog odlaska u Beograd, nakon čega je uslijedila salva ružnih riječi šefice pravnog odjela te je, nakon što se uzrujala, otišla potražiti pomoć u hitnu službu.

Skrivaju dokumente

On je, zatim, dostavio pisani zahtjev za dopust, a njegov ulazak u prostorije Dekanata ocijenjen je doslovno provalom. Drugi “prijeporni” slučaj također je za ozbiljnu istragu, a ne tek za noticu u opomeni pred otkaz. Naime, profesor Filozofskog fakulteta se žalio vodstvu Sveučilišta zbog pritisaka, mobbinga, prijetnji, a odgovor nikada nije dobio. Zapeo je upravo u protokolu i netko ga je skrivao. Vrhunac pritisaka i prijetnji ipak stiže s jednoga portala koji vodi, zanimljivo, njegov kolega s posla Samir Arnautović, inače član ekstremističkog Građanskog saveza. Profesora Vlaisavljevića je tako okarakterizirao kriminalcem, fašistom... a vrhunac ludila uslijedio je nakon njegova sudjelovanja na znanstvenom skupu posvećenom rješenju hrvatskog pitanja u Neumu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije