Počasni predsjednik HKD Napredak

Prof. dr. Franjo Topić imenovan u Etički komitet Opće bolnice u Sarajevu

16.02.2021.
u 15:46

Počasni predsjednik HKD Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić imenovan je za člana Etičkog komiteta Javne ustanove Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

Etički komitet broji devet članova uz tajnika komiteta, te najmanje jedan član treba biti predstavnik  nemedicinske struke, a najmanje dva da nisu uposlenici ove ustanove. Član izvan uposlenika uz prof. Topića je akademik prof. dr. Enes Duraković a predsjednica Komiteta je prof. dr. Amela Sofić.

Odluke na sjednicama Etičkog komiteta, koje se organiziraju po potrebi, donose se većinom glasova od ukupnog broja nazočnih članova, a glasovanje je javno, dok za svoj rad članovi Komiteta odgovaraju Upravnom odboru Opće bolnice.

Etički komitet ima zadatak da osigura i prati primjenu etike i medicinske deontologije u radu Opće bolnice odnosno da se bavi samo etičkim aspektom, na način da utvrđuje da li je pojedini pacijent korektno zbrinut u ovoj cijenjenoj ustanovi, da li je dobio adekvatnu uslugu, da li je ispoštovan propisani protokol itd. Komitet daje suglasnost za provođenje medicinskih i znanstvenih ispitivanja, kao i kliničkih ispitivanja lijekova i medicinskih sredstava, potom za pisanje znanstvenih radova itd. A sve ovo se odnosi na istraživanja i studije, za koje uvijek dolazi glavni istraživač da detaljno pojasni svoj zahtjev i priloži potrebnu pisanu dokumentaciju.

Brzina razvoja medicinske znanosti i prakse, nova tehnološka otkrića donose i nove moralne dileme, a koje se dodatno usložnjavaju i pojavom pandemije koronavirusa.

Prof. dr. Topić ima iza sebe trideset godina posvećenog rada unutar velikog Društva u Bosni i Hercegovini, Hrvatskog kulturnog društva Napredak, kojeg cijene mnogi ljudi. Zasigurno će prof. Topić kao i prof. Duraković pomoći da u okviru nadležnosti Komiteta budu usuglašena stručna pitanja s onim etičkim pitanjima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije