Nisu registrirani, ne plaćaju poreze...

Prodaju robu preko Facebooka, inspektori im ne mogu ući u trag

Facebook
15.07.2017.
u 21:45

 Na popularnoj društvenoj mreži Facebook u proteklih godinu dana došlo je do prave poplave stranica na kojima se prodaju odjeća i obuća, a navodno su registrirane u gradovima diljem BiH, piše Večernji list BiH. Dovoljno je utipkati riječ “prodaja” i na društvenim mrežama nudi van se gotovo sve, od odjeće i obuće, do kozmetike i tehnike. A sve je to u suštini nelegalna trgovina zbog koje su se neki i opekli pa izbjegavaju kupnju na bilo kojoj internetskoj stranici. Potencijalni kupci proizvod vide samo na fotografijama. Ponekad ga i unaprijed plaćaju, a da ne znaju ni od koga kupuju. Nadležni se bore kako bi stali na kraj takvoj trgovini jer je, kažu, zbog neplaćanja poreza, država tu ozbiljno oštećena.

Akcija u Republici Srpskoj

- Inspektorat RS-a je u suradnji s Okružnim tužiteljstvom, a uz pomoć oglašivača, u proteklim danima vršio kontrole fizičkih osoba koje su obavljale neregistriranu djelatnost prometa robe. Postoji osnovana sumnja da se oni bave zapravo nelegalnom trgovinom te smo u tim slučajevima zabranjivali daljnje obavljanje djelatnosti i izricali prekršajne sankcije - kazala je za ATV Dušanka Makivić iz Inspektorata RS-a. Iz Inspektorata priznaju da su takve kontrole teško izvodive. Neregistrirani trgovci nemaju pravo na bilo kakvu prodaju, a za većinu prava su uskraćeni i njihovi kupci. - Ako se odluče kupovati od neregistriranoga trgovca, moraju znati da pravo na reklamaciju, vraćanje, pa i na bilo kakve informacije o proizvodu, neće imati - poručili su iz Ministarstva trgovine.

Gube legalni prodavači

- Društvene mreže često su platforma za nelegalno poslovanje. Prodaju se i hrana i lijekovi sumnjivog podrijetla koji mogu ugroziti zdravlje korisnika ili ga makar dovesti u zabludu. Gubi i država i konkurencija koja plaća poreze. Minus porez plus besplatna reklama na društvenim mrežama jednako je “siva online ekonomija”. Na internetskom buvljaku, uz domaće kolače, čudotvorne lijekove, hranu za bebe, dijetetske proizvode, stvarnost je preslikana u virtualnom svijetu, još slabije kontrolirana od originala. Cijene su i više nego povoljne, fotografije na kojima se prikazuje roba u ponudi atraktivne, “kvaliteta zajamčena” - no, proizvod koji dobijete poštom nakon što uplatite novac najčešće nije ni nalik onome što ste naručili. Nemaju registrirane tvrtke za prodaju, ne plaćaju poreze državi i teško im je ući u trag - kazao je za Faktor Anis Ajdinović, ravnatelj Federalne uprave za inspekcijske poslove. - Kontinuirano vršimo inspekcijske nadzore kada je u pitanju online prodaja, ali moram reći da smo itekako limitirani nedostatkom zakonske legislative koja bi trebala na kvalitetniji način urediti tu oblast. Potrebne su izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača na državnoj razini i Zakona o unutarnjoj trgovini na razini FBiH, koje bi dale mehanizme i modalitete kako inspekcijskim tijelima za djelovanje tako i online prodavačima da uđu u zakonske okvire. Za sada je online prodaja uređena samo kada su u pitanju lijekovi i prodaja duhana te duhanskih prerađevina, a očekujemo da će što prije doći na red i ostale izmjene i dopune zakona - kaže Ajdinović. Navodi da sličan problem imaju i zemlje u regiji te da je riječ o oblasti koju je jako teško kontrolirati. - U ovom trenutku praktično je nemoguće otkriti podrijetlo te robe, plaćaju li ti ljudi poreze, gdje su registrirani... Teško je utvrditi i tko prodaje, kome izreći prekršajni nalog, kako doći do tih osoba - ističe Ajdinović. Jedino što građani za sada mogu učiniti je biti oprezni kada kupuju na internetu te prijevare i nezakonitosti prijaviti policiji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije