Na bubnju 71 stan, ali i garaže i ostave

Prodaje se skoro cijelo naselje u Sarajevu, ukupna vrijednost nekretnina oko 5,5 mil. maraka

01.02.2019.
u 20:00

U Sarajevu je oglašena prodaja velikog broja prostora u naselju Vrtovi sunca, odnosno stanova, ostava i garaža. Riječ je o ukupno 71 stanu. Svi stanovi, garažna mjesta i ostave prodaju se s posebno istaknutom cijenom. Ukupna vrijednost svih spomenutih nekretnina je oko 5,5 mil. KM. 

Usmeno javno nadmetanje održat će se 6. ožujka u 13 sati u prostorijama Općinskog suda u Sarajevu. Istim oglasom ponuđeno je još nekoliko nekretnina u vlasništvu House Milos. Nekretnine su u polovičnom vlasništvu House Milos koja je u stečaju, s hipotekom i pravom preče kupnje tvrtke Bora Banja Luka. Suvlasnički udio ima tvrtka KGI Konstrukt, prenosi Biznis.info.

Naselje Vrtovi sunca nalazi se u sarajevskoj općini Centar.

U stambenom nizu B prodaje se 6 stanova i 5 ostava, u nizu D 8 stanova i 12 ostava, u nizu E 3 stana, 3 ostave i 3 garažna mjesta. U nizu G prodaje se 16 stanova i 24 ostave te dva garažna mjesta, dok je u nizu H na prodaju 17 ostava i jedan stan. U nizu I prodaje se 13 stanova, 16 ostava i 3 garažna mjesta. U nizu J na prodaju je još 24 stana i 6 ostava, dok je u nizu A na prodaju 6 ostava i jedno garažno mjesto.

Aktiviranje hipoteka

U navedenom slučaju riječ je o tvrtki koja je gradila spomenuto naselje i otišla u stečaj, međutim, sve veći broj građana BiH ostaje bez svojih nekretnina zbog aktiviranja hipoteka, pa čak i zbog duga od nekoliko stotina ili nekoliko tisuća maraka. Točan broj nekretnina, koje su zaplijenile banke zbog neplaćanja kredita u BiH, nije poznat jer nijedna institucija ne vodi bazu ovakvih podataka. Bankari, uglavnom, o zaplijeni imovine ne žele pričati jer smatraju da je to loša reklama bankama. Tvrde da su najmanje zainteresirani tako izmirivati potraživanja jer im je aktiviranje hipoteke skupo i dugotrajno, a činjenica da ulaze u konflikt s klijentom kvari sliku poslovanja.

Neizmireni dugovi

Bh. građani duguju jedni drugima, raznim poduzećima i bankama, a kada zapadnu u krizu, ostanu bez posla i nisu u mogućnosti redovito izmirivati obveze, ostaju bez imovine. Zbog neizmirenih dugovanja, građani ostaju i bez pokretnih stvari, a na portalu javnaprodaja.ba oglašene su javne prodaje zaplijenjene pokretne i nepokretne imovine bh. građana. Iako je na portalu oglašen samo mali dio imovine koja je otišla na bubanj nekoliko banaka i mikrokreditnih fondacija, može se naći sve i svašta. Kako bi naplatile svoje, banke i mikrokreditne organizacije, preko javnih licitacija, uz stanove, kuće, zemljišta, poslovne prostore, prodaju i uredski inventar, otrcani namještaj, televizore, perilice rublja, mikrovalne pećnice, aparate za pravljenje limunade... Cijene stanova su daleko ispod tržišne cijene, ipak većina građana i nije zainteresirana za ovakve nekretnine. Treba, naime, imati “želudac” za kupnju stana ili kuće u kojoj i dalje žive ovršitelji. Ako nisu spremni izaći, ide se na iscrpljujuće postupke. Naime, ako ovršitelji sami ne napuste nekretninu, ide se na postupak deložacije koji, u pravilu, za sobom povuče cijelu dramu i obiteljske tragedije. Međutim, stanovi s početka teksta potpuno su druga priča. Naime, nekretnine su u vlasništvu investitora - tvrtke u stečaju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?