Probada vas u donjem dijelu trbuha? Ovo su neki od uzroka, a imamo i rješenja

Shutterstock
27.07.2019.
u 08:45

Iako je u većini slučajeva riječ o prolaznoj tegobi koja ne treba pretjerano zabrinjavati, postoje i situacije kada je mudro potražiti liječničku pomoć. Ordinacija.hr donosi što sve može prouzročiti probadanje u donjem dijelu trbuha i što je u takvim slučajevima preporučljivo učiniti?

Bolovi tijekom ovulacije

PROBLEM
Otprilike 40% žena osjeća ovulaciju. Poteškoće se javljaju sredinom ciklusa samo na jednoj strani donjeg dijela trbuha. Žena može osjećati lagano probadanje ili kratkotrajnu težinu. Međutim, može osjetiti i bolne grčeve koji mogu potrajati i nekoliko dana.

UZROK
Uzroci ove pojave do danas nisu razjašnjeni. Znanstvenici pretpostavljaju da do bola dolazi zbog pucanja mjehurića u kojem se nalazi jajna stanica.

Osim toga, i tekućina koja izlazi u trenutku ovulacije može nadražiti potrbušnicu.

POMOĆ
Kao i kod menstruacijskih tegoba, i u ovom slučaju pomaže toplina. Jastučić ispunjen trešnjinim košticama ili topla kupka gotovo uvijek ublaže bolove. Brojnim ženama pomaže i redovito uzimanje magnezija ili lagana masaža trbuha.

Ciste koje se povećavaju

PROBLEM
Ciste su šupljine ispunjene tekućinom u ili na jajniku. Ako su jako male, ne može ih se osjetiti. Postanu li veće, može doći do bolnih ili neredovitih krvarenja. Katkad ciste pritišću organe i izazivaju bolove u leđima ili u donjem dijelu trbuha.

UZROK
Ciste najčešće nastaju kada ovulacija izostane pa ne dođe do prskanja mjehurića u kojem se nalazi jajna stanica. Mogući su uzroci za nastanak cista i endo- metrioza, problemi sa štitnjačom ili hormonska terapija.

POMOĆ
Ciste najčešće same od sebe nestanu nakon dva do tri ciklusa. Od pomoći može biti i čaj od vrkute. Posebnu pažnju obratite kada se iznenada pojave iznimno jaki bolovi u trbuhu nalik kolikama. Uzrok tomu može biti pucanje ciste ili njezino okretanje oko svojih peteljki (torzija ciste). Njih je najbolje odstraniti operacijom. Isto pravilo vrijedi i ako se ciste pojave nakon menopauze.

Koji su još potencijalni uzroci bolova u trbuhu, čitajte u novom broju magazina ordinacija.hr, na kioscima u subotu, 27. srpnja uz Večernji list.

Da ovu jednostavnu naviku preuzmemo od Japanaca, bilo bi nam svima ljepše u životu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?