Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Priznanje „Jastebovima“ je odao i predsjednik RH Zoran Milanović

18. siječnja 2021. u 12:41 0 komentara 994 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Okupljanjem nekadašnjih pripadnika, polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja Mati Lučiću Maturici u vojarni koja nosi  ime ovog heroja Domovinskog rata, te misom zadušnicom koju je u kiseljačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka  predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni apostolski pravitelj u BiH i vrhbosanski nadbiskup koadjutor, u Kiseljaku je  obilježena 27. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade HVO-a  Jastrebovi.  Program obilježavanja koji je ove godine prilagođen epidemiji koronavirusa počeo je svečanim postrojavanjem pripadnika 2. pješačke bojne, postrojbe  Oružanih snaga BiH koja je stacionirana u kiseljačkoj vojarni,  a koja je ujedno i organizator obilježavanja 27. obljetnice osnutka 3. GB Jastrebovi.  Nakon što je bojnik Ilija Miličević podnio prijavak general bojniku Ivici Jurkiću, zamjeniku zapovjednika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH i Miji Krešiću, zamjeniku ministra obrane BiH, odata je dužna počast poginulim pripadnicima HVO-a. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća žrtvi koju su podnijeli poginuli pripadnici Brigade poklonili su se njihovi suborci i ratni zapovjednici, predstavnici Udruga proizašllih iz Domovinskog rata, hrvatski politički predstavnici kao i pripadnici postrojbi Oružanih snaga BiH koje baštine tradiciju HVO-a. 

 „Svaka obljetnica prilika je odati počast našim poginulim braniteljima  ali i duboko u naše pamćenje urezati sve ono što su pripadnici postrojbi čiju obljetnicu osnutka obilježavamo dali u obrani svojeg naroda. U tom smislu doprinos Jastrebova je nemjerljiv i ogleda se u hrabrosti njezinih pripadnika kao i materijalno tehničkoj spremnosti odgovoriti svim zadaćama pred kojima su se našli“, kaže brigadir Marin Pažin, zapovjednik 1. Pješačke gardijske pukovnije OS BiH, postrojbe koja baštini tradiciju HVO-a. „Ja kao bivši pripadnik 2. Gardijske brigade HVO-a obljetnicu osnutka 3. GB doživljavam kao obljetnicu sestrinske postrojbe s kojom smo u ratu sve dijelili, od kreveta do naoružanja. To je uistinu jedan poseban osjećaj, a sjećanje na sve naše postrojbe HVO-a ćemo nastojati sačuvati osnivanjem i muzeja HVO-a čiji će jedan dio biti i ovdje u Kiseljaku u ovoj vojarni. Vjerujem da će postati  omiljeno okupljalište veterana 3. GB Jastrebovi“,  poručio je general bojnik Ivica Jurkić, zamjenik zapovjednika ZZ OS BiH. Na doprinos pripadnika HVO-a u opstanku hrvatskog naroda u BiH kratko se osvrnuo i Mijo Krešić, zamjenik ministra obrane BiH.  „Ratni put 3 GB Jastrebovi zaslužuje iznimno poštovanje i ovo su prilikre kada na njega treba podsjetiti i o njemu govoriti s ponosom“, kazao je uz ostalo Krešić.

Podsjećamo, 3. Gardijska brigada HVO-a Jastrebovi utemeljena je u  najtežem trenutku kada je agresija na hrvatske prostore u BiH bila na vrhuncu, a hrvatski teritorij u središnjoj Bosni podijeljen na enklave te odvojen od Hercegovine i Posavine.  Uz još tri gardijske brigade HVO-a, „Jastrebovi“ su činili okosnicu obrane Hrvata u BiH, a sudjelovanjem njezinih pripadnika u zajedničkim vojno-redarstvenim akcijama kaš što od Cincara i Maestrala do Južnog Poteza, Bljeska i Oluje, „Jastrebovi“ su dali ogroman doprinos i oslobađaju okupiranih područja Republike Hrvatske te stvaranju uvjeta za prestanak ratnih sukoba u BiH. Priznanje za nemjerljiv doprinos gardijskih brigada HVO-a u Domovinskom ratu odao je ovih dana i predsjednik RH Zoran Milanović koji je gardijskim brigadama HVO-a ovih  dodijelio odličja. Na ovaj način odlikovao je  i sve pripadnike „Jastrebova“. „To je zapravo priznanje svim postrojbama HVO-a u središnjoj Bosni koje su bile u zoni odgovornosti Zbornog područja Vitez.  Nakon 25 godina naš ogroman doprinos u Domovinskom ratu je priznat i ostat će zapisan u povijesti zbog  iznimnog doprinosa ostanku i opstanku hrvatskog naroda u središnjoj Bosni, BiH ali i stvaranju Hrvatske“, kaže general Ilija Nakić, ratni zapovjednik 3 GB Jastrebovi koji je preuzeo odličje u ime svih pripadnika Brigade. Pripadnici 2. pješačke bojne predvođeni zapovjednikom Ilijom Miličevićem generalu Nakiću uručili su umjetničku sliku s motivima „Jastrebova“, rad volontera HVO-a iz Bugojna. 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.