nastavak pregovora

Priziva se strane posrednike za izmjenu Izbornog zakona

24.02.2022.
u 07:45

Novinari su uzalud čekali na nastavak razgovora o izbornoj reformi. Nesporazum, bojkot, oprez, zadržavanje statusa quo ili nešto četvrto - nije razjašnjeno. - Danas neće biti sastanka - rekao je kratko Maslać, piše Večernji list BiH.

On nije mogao potvrditi druge detalje poput onoga tko je otkazao dolazak i hoće li biti sazvan novi sastanak u petak, o čemu se špekulira. Nakon izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u subotu predsjednik ove političke grupacije i vodećeg HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je nastavak razgovora hrvatskih i bošnjačkih političara koji su sudjelovali u razgovorima u Neumu i Sarajevu, a koji je trebao biti održan u utorak. 

Sastanak sa strancima?!

Čelnik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković izjavio je ranije kako se ipak neće organizirati zajednički sastanak čelnika stranaka. Nagovijestio je da bi se mogli sastati stručni timovi hrvatskih i bošnjačkih stranaka kako bi pokušali približiti stajališta prije novog angažiranja međunarodnih posrednika. - Mi ćemo se, kao ozbiljna i državotvorna stranka, odazvati na poziv za razgovor jer je to jedina opcija. Sve drugo vodi k statusu quo i daljnjem produbljenju svakog mogućeg konflikta - rekao je Konaković.

Čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović izrazio je uvjerenje da međunarodni predstavnici neće odustati od postizanja sporazuma između Hrvata i Bošnjaka. - Vjerujem da će se u sljedećih 7 dana dogoditi sastanak kojim će moderirati međunarodni predstavnici - rekao je Cvitanović. Iz SDA su pak potvrdili kako oni zapravo i nisu pozvani na sastanak. Nisu, međutim, odbacili mogućnost da bi se sastanak mogao organizirati na razini stručnjaka. Od lipnja prošle godine posebni izaslanik State Departmenta za izbornu reformu Matthew Palmer i ravnateljica u Službi za vanjsko djelovanje EU-a Angelina Eichhorst pokušali su posredovati u postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH i ograničenih izmjena Ustava. To je potrebno kako bi se provele presude Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) te otklonila diskriminacija manjina, ali i promijenile odredbe Izbornog zakona po presudi Ustavnoga suda BiH kojima se inzistira na legitimnom političkom predstavljanju i prestanku preglasavanja Hrvata kao konstitutivnoga naroda. Hrvatski predstavnici iz BiH pri tome tvrde kako se izbori zakazani za jesen ove godine ne mogu održati jer je Ustavni sud BiH osporio odredbe Izbornog zakona o načinu biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Unatoč tome što se dijelu javnosti predstavljaju na posve drukčiji način, susreti u Sarajevu i Neumu sa stranim diplomatima i stručnim timovima donijeli su posve drukčije startne pozicije. Veliki dio nepoznanica razriješila je Venecijanska komisija Vijeća Europe, institucija čija se stajališta smatraju ključnima za ocjenu jesu li pojedina ponuđena rješenja u skladu s demokratskom praksom te meritumom presuda ESLJP-a. Tako je Venecijanska komisija ocijenila da prijedlog HNS-a BiH s izmjenom Ustava da se u državno Predsjedništvo BiH biraju predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda i drugih građana, kao i bošnjačkog te srpskog apsolutno provodi svih pet presuda Europskog suda za ljudska prava.

Prijedlozi HNS-a europski

Tako su u vodu pala sva objašnjenja da je potrebno ukidanje nacionalnog predznaka, odrednice konstitutivnih naroda i drugi mitovi kojima se godinama zamajava bošnjačka javnost. Venecijanci su poručili i da legitimno političko predstavljanje označava europski standard pri biranju predstavnika. Nisu imali nikakav prigovor ni da se organiziraju dvije izborne jedinice u FBiH ili da postoje dvije izborne liste prilikom biranja članova Predsjedništva BiH, što je sad slučaj. Dojam je da je dogovor moguć ako se želi provesti presude, a ne ispunjavati nacionalne želje. 

Ključne riječi

Komentara 1

LO
lokve
12:05 24.02.2022.

pa sama venecijanska komisija je pripremila svoj prijedlog najbolji svjetski stručnjaci ali to ne odgovara HNS to jest Čoviću. To vecernji ne pominje samo pominje hnsovu šminku predstavnik hrvatskog naroda i ostalih sprdnja koju prodaju pod demokratijom.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije