Ministarstvo branitelja PŽ

Privođenje pripadnika HVO-a još je jedan napad na Hrvate Bosanske Posavine

sipa
02.11.2016.
u 08:27

Ministarstvo branitelja Posavske županije pozvalo je federalne i državne institucije Bosne i Hercegovine da optužnice koje dolaze iz Banja Luke proglasi ništavnim jer nemaju utemeljenja u stvarnim činjenicama.

Ministarstvo branitelja Posavske županije osudilo je način na koji su pripadnici SIPA-e, uz Nalog državnog Tužiteljstva BiH, uhitili i priveli ratne zapovjednike HVO-a s područja općine Orašje.

"Privođenje zapovjednika Zbornog područja Orašje generala Đure Matuzovića i ostalih zapovjednika najzaslužnijih za obranu Orašja pod smiješno fabriciranim optužbama još je jedan u nizu napada na Hrvate Bosanske Posavine s ciljem unošenja nemira u hrvatski narod ovog kraja, izazivanje opće nesigurnosti i njegovim konačnim raseljavanjem s vjekovnih ognjišta“, navodi se u priopćenju.

Iz županijskog Ministarstva branitelja poručuju kako je nedopustivo „najčistiju obranu hrvatskih prostora u obrambenom ratu nazivati zločinom i omalovažavati čelne ljude obrane koji su u najtežim vremenima dali sve za obranu općine Orašje“.

„Uhićeni zapovjednici niti jednog trenutka nisu izdali ni jednu zapovijed koja bi ugrožavala pripadnike drugih naroda, pa se bilo kakva zapovjedna odgovornost ne može primijeniti na njih. Dokaz tomu je i činjenica očuvanja korektnih odnosa i veza s Bošnjacima koji su živjeli na ovom području, s kojima je HVO pod vodstvom uhićenih zapovjednika branio područje općina Orašje i Domaljevac-Šamac, ne napadajući druga područja u Bosanskoj Posavini“, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo branitelja Posavske županije pozvalo je federalne i državne institucije Bosne i Hercegovine da optužnice koje dolaze iz Banja Luke proglasi ništavnim jer nemaju utemeljenja u stvarnim činjenicama.

Tvrde da su "proizvod političkih igara usmjerenih na niveliranju ratne krivice i odgovornosti za strahote rata koje su srpske postrojbe počinile na prostoru Bosne i Hercegovine, posebice Bosanske Posavine, gdje je u dijelovima koji ne pripadaju Županiji posavskoj raseljeno preko 90 posto mještana od prije rata".

Traže od Vlade Republike Hrvatske da ovaj put „umjesto verbalne potpore pruži svu moguću pomoć privedenim časnicima, od pravne, diplomatske do materijalne pomoći“.

Također, iz Ministarstva podsjećaju kako se radi o ljudima koji su Hrvati i državljani i Republike Hrvatske.

"Tražimo da se otklone špekulacije koje se javljaju u javnom prostoru da je čin privođenja časnika 'druga prodaja Posavine', te da se pošalje jasna poruka da Hrvatska stoji iza Hrvata u Bosni Hercegovini".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?