New Delhi

Pristupanje BiH Europskoj uniji sveobuhvatni prioritet

23.02.2024.
u 11:47

Konaković je sudjelovao je u New Delhiju u radu panela "Podijeljena politika: Da li je razvoj žrtva rata"

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovao je u u Nju Delhiju u radu panela "Podijeljena politika: Da li je razvoj žrtva rata". Tijekom prve sesije "Suradnja u kontekstu sukoba" Konaković je naglasio da BiH u potpunosti dijeli predanost tranziciji ka održivoj budućnosti, održivom upravljanju resursima i globalnoj te regionalnoj suradnji kako bi se ublažili potencijalni ekonomski politički i sigurnosni rizici.

Takva akcija zahtijeva usklađene napore a BiH je spremna i odlučna napraviti djelotvorne promjene koje će je usmjeriti prema održivoj budućnosti. BiH ima za cilj biti partner u naporima za prelazak na obnovljive izvore energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova i ublažavanje klimatskih promjena, te podržava sve globalne inicijative i napore za održivost i zaštitu okoliša izjavljujući i prihvatajući smjernice i preporuke Ujedinjenih naroda, kao i "Pariški sporazum o klimatskim promjenama".

Konaković je podsjetio da se BiH pridružila Deklaraciji Emirata o otpornim prehrambenim sustavima, održivoj poljoprivredi i klimatskim mjerama tijekom Summita za šefove država i vlada na COP 28 čime je poslala važnu poruku solidarnosti i zajedničke odgovornosti prema očuvanju planeta. Naveo je da je održivi razvoj i srž politike Europske unije i njenih država članica, a pristupanje BiH Europskoj uniji sveobuhvatni prioritet BiH:

BiH je predana jačanju suradnje sa regionalnim, europskim i međunarodnim partnerima kako bi se stvorila dodatna vrijednost, nadograđujući već plodnu suradnju sa sustavom Ujedinjenih naroda i globalnom zajednicom u cjelini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije