Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Pripremljen i odobren velik broj projekata

05. travnja 2020. u 17:00 0 komentara 250 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Ljubuški uspješno koristi financiranje i provedbu različitih razvojnih projekata iz fondova EU-a, različitih međunarodnih organizacija i viših razina vlasti u FBiH i BiH. No, da bi se projekt odobrio, potrebne su kvalitetne stručne pripreme, a za njih je zadužena Stručna služba za poslove gradonačelnika, piše Večernji list BiH. 

Za boljitak života

U prošloj godini Služba je uspješno pripremila i radila na provedbi čitavog niza veoma važnih projekata. Prvi je bio u sklopu javnog poziva za projekte obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima na kojima žive raseljene osobe i povratnici, koji je raspisalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Vijeća ministara BiH, a radi se o projektu sanacije lokalne ceste na području MZ-a Mostarska Vrata za izbjegličko naselje. Za taj projekt odobreno je 30.000 KM. Za projekt utopljavanja područne škole u Klobuku, koja pripada OŠ Tina Ujevića u Vitini, od Federalnog ministarstva prostornog uređenja odobreno je 50.000 KM, a od Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH Hrvatske 120.000 kuna. Federalno ministarstvo kulture i sporta Ljubuškom kulturnom ljetu odobrilo je 10.000 KM.

Za projekt izgradnje cestovne infrastrukture u poslovnoj zoni Zvirići, čija je ukupna vrijednost 402.000 KM, Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta odobrilo je 260.000 KM. Središnji državni ured za Hrvate izvan RH za izgradnju Sabirno-distributivnog centra u poslovnoj zoni Zvirići odobrio je 500.000 kuna, a od Fonda za zaštitu okoliša FBiH za vodospremu i crpne stanice Vojnići, Vodice, Dole, Greda dobiveno je 200.000 KM.

Služba je podnijela prijavu i uključila Ljubuški u dva projekta prekogranične suradnje.

Prekogranična suradnja

Prvi je projekt “FORT-NET - Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori”, čija je ukupna vrijednost 470.000 eura, koji se provodi u okviru programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora, koji financira Europska unija, a odnosi se na obnovu i uređenje zidova tvrđave hercega Stjepana u Ljubuškom. Drugi je projekt prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora, čiji je nositelj HERAG, vezan za obnovu tvrđave hercega Stjepana i uređenje arheološkog centra Gračine, ukupne vrijednosti 2,070.000 eura.

- Radili smo i na drugim projektima: izradi strategije razvoja, na programima kapitalnih ulaganja, dva projekta s našim MZ - “Jačanje uloge MZ-a u BiH” i “Žene na izborima u BiH” te na brojnim drugim poslovima - rekla je Ankica Šaravanja, šefica Stručne službe za poslove gradonačelnika na sjednici GV-a Ljubuškog, koje je primilo k znanju informaciju o radu Službe u 2019. godini.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.