Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli fine tople, iz pećnice tek izvađene kiflice sa šunkom i sirom. Izvana hrskave, a iznutra mekane ove su kiflice prava uživancija za sva čula, a budući da nisu previše zahtjevne uvijek ih svi rado pravimo u najrazličitijim prilikama.
No budući da ovih dana kvasac nije baš dostupan u mnogim dućanima, objavljujemo recept po kom se ove kiflice prave bez kvasca. Umjesto njega koristi se prašak za pecivo, no u okusu i mekoći nema baš nikakvih razlika. Štoviše, ovako napravljene kiflice pripremaju se još brže, pa ćete u njima moći uživati za samo malo više od pola sata.
SAVRŠENE KIFLICE SA ŠUNKOM I SIROM, ALI I DRUGIM NADJEVIMA
Naravno, šunka i sir mogu se zamijeniti bilo kojim drugim nadjevom po vašem izboru. Ove kiflice su izvrsne i s raznim pekmezima i marmeladama, a odlične su i s Nutellom i drugim čokoladnim punjenjima.
Sastojci
Tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 7 g praška za pecivo
- žličica soli
- 140 g jogurta
- 60 ml mlijeka
- 60 ml ulja
- 1 bjelanjak
- brašno za radnu površinu
Za punjenje
- 100 g narezane šunke
- 100 g naribanog sira ementalera
- Za premazivanje i ukrašavanje
- 1 žumanjak
- sjemenke sezama
Upute
1. U veću posudu sipati brašno.
2. Dodati prašak za pecivo i sol i kratko promiješati.
3. Zatim uliti jogurt, mlijeko, ulje i bjelanjak.
4. Sve miješati kuhačom da se sastojci povežu.
5. Ručno zamijesiti tijesto i nakon toga ga istresti na pobrašnjenu radnu površinu.
6. Pobrašniti tijesto i s gornje strane te ga razvaljati u što pravilniji krug.
7. Narezati tijesto na 16 podjednakih komada.
8. Na svaki komad tijesta, na njegovom širem dijelu, staviti malo šunke i malo sira, te motati u kiflicu.
9. Zarolane kiflice stavljati u protvan obložen papirom za pečenje.
10. Žumanjak malo istući s vilicom, te s njime premazati svaku kiflicu.
11.Po svakoj kiflici posuti sezam.
12. Kiflice se peku u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 20 minuta.