Samo u BiH:

Pripadnik Oružanih snaga BiH poziva na silovanje

Samo u BiH
29.08.2016.
u 17:01

Sarajevska novinarka Lejla Čolak na svom osobnom Facebook profilu objavila je status kojim je kritizirala nošenje burke i vjerskih obilježja, zalažući se za to da je vjera intimna stvar svakog pojedinca, prenosi Pogled.ba

Zbog takvog svog mišljenja, dobila je prijetnje preko javnih i privatnih komentara i poruka na Facebooku. Prijetnje se kreću od toga da je treba silovati do toga da ju je potrebno „očistiti“.
Određene prijetnje su stigle čak i od članova Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Jedan od takvih postova prenijela je i komentirala sama Lejla Čolak, prilažući fotografije kao dokaz upućenih prijetnji. Govoreći o tome Lejla Čolak je napisala:

“Ovo je Mirza Džidić iz Zenice, član Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji javno poziva na to da me se siluje, i spreman je, kaže platiti. Imam pitanje za Oružane snage BiH: Znate li da imate “ovo” među članovima te šta planirate poduzeti po tom pitanju? Imat ću i neka pitanja za policiju.

Pored Mirze, tu su i neke žene – Sabina Salković i Erna Potter Selimović koje bi me rado polijevale benzinom i gazile autom. Dakle, ateistička izjava je veći problem od “uglednih” i “ispravnih” pojedinaca koji pozivaju na javni linč, silovanje i ubijanje? Da li vas tome uči vaš bog, je li to ta vjera koju tako nasilno “branite”? Onda sam sretna što nisam dio nje.
Svaka ti čast Bosno i Hercegovino, ovo je tvoja slika i prilika.”

Bosna i Hercegovina je sekularna država sa demokratskim uređenjem u kojoj je pravo na slobodu govora zaštićeno mnogim pravnim dokumentima. Tako je ovo pravo zaštićeno u Ustavu BiH, Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima.

U Bosni i Hercegovini, naviknutoj na mnoge ispade mržnje preko interneta i društvenih mreža, zastrašujuće je to što ovakve izjave dolaze od onih koji bi trebali štititi ustavni poredak Bosne i Hercegovine, pa samim time i ustavom zajamčena ljudska prava, među koje bezuvjetno pripadaju sloboda mišljenja i sloboda njegovog javnog izražavanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije