Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Pripadnici OSBiH ne smiju sudjelovati na obilježavanju Dana RS

Sudjelovanje bilo kojeg pripadnika OS BiH u bilo kojem dijelu programa “Dana Republike Srpske” 9. siječnja predstavljalo bi kršenje Zakona o obrani, tvrdi Wilz
06. siječnja 2017. u 13:06 1 komentara 553 prikaza
Giselle Wilz

Komandant NATO Stožera u BiH, brigadna generalica američke vojske Giselle Wilz kazala je za novinsku agenciju Patria da je institucionalni i pravni okvir jasan, piše bh. novinska agencija Patria.

"Sustav pukova, uključujući i Treći (Republika Srpska) pješadijski puk, uspostavljen je sporazumom sva tri konstitutivna naroda kako bi se kreirao odobreni mehanizam za njegovanje posebnih naslijeđa i tradicija. U skladu s dogovorenim, sve aktivnosti pukova moraju se odobriti kroz lanac komandiranja koji je definiran zakonima i propisima u oblasti obrane. Ministrica obrane je bila u pravu kada nije odobrila sudjelovanje OS BiH u aktivnostima 9. siječnja", navela je Wilz.

Wilz kaže i da su pripadnici OS BiH položili zakletvu da će braniti ustavni poredak BiH.

"Osim toga, Zakon o obrani jasno kaže da aktivnosti koje su u suprotnosti s Općim okvirnim sporazumom za mir predstavljaju osnov za smjenu s dužnosti. U ovom trenutku, sudjelovanje bilo kojeg pripadnika OS BiH u bilo kojem dijelu programa “Dana Republike Srpske” 9. siječnja predstavljalo bi kršenje Zakona o obrani: prema zakonu, te osobe bi podlijegale disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovi postupci bi se mogli razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH", poručila je komandant NATO Štaba u BiH, brigadna generalica američke vojske Giselle Wilz.

  • cope:

    Ovaj Komandant NATO-a u BIH daje izjave bez dozvole Dodika,Covica I Ivanica sto bi se moglo osvetiti NATO snagama u citavom svijetu.