Amerikanci su o tome zvanično obavjestili Graničnu policiju BiH

Pripadnici ISIL-a do kraja ožujka vraćaju se u BiH

10.03.2019.
u 09:47

Dvojica bh. državljana, koja su se borila u okviru terorističke organizacije Islamska država (ISIL) u Siriji, do kraja ožujka trebala bi biti vraćena u BiH, potvrdio je medijima ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Nalog Suda BiH

Amerikanci su o tome, kako doznaje Avaz, službeno obavijestili Graničnu policiju BiH, a imena pripadnika ISIL-a, koji su i na Interpolovim crvenim tjeralicama, za sada se drže u tajnosti. Oni će u Sarajevo stići posebnim zrakoplovom zračnih snaga SAD-a, nakon čega će ih u Međunarodnoj zračnoj luci preuzeti pripadnici SIPA-e. O svemu je upoznato i Tužiteljstvo BiH jer se ove osobe potražuju prema nalogu Suda BiH zbog sudjelovanja u paravojnim formacijama Islamske države i Fronta Al Nusra. U sarajevskoj zračnoj luci uvedena je puna pripravnost. S obzirom na to da je riječ o osobama s tjeralice i koje traži Sud BiH, oni će odmah biti prebačeni u pritvorsku jedinicu Suda BiH u Sarajevu, nakon čega će Tužiteljstvo tražiti da im bude određen pritvor. U Siriji je uhićeno nekoliko osoba za koje se pretpostavlja da su iz BiH, a zasad su stopostotno potvrđena državljanstva dvojici muškaraca, dok je u tijeku proces za još nekoliko njih. Kad je riječ o prvoj dvojici koji će biti deportirani u BiH spekulira se o četirima imenima. Naime, jedni tvrde da će biti deportirani Ibro Ćufurović i Armin Čurt koji su pritvoreni u zatvorskom dijelu kampa Roj. Druga dvojica, o čijim imenima se spekulira, su Alija Keserović i nedavno zarobljeni Amir Selimović. Američke snage su, uz pomoć kurdske vojske, lani zarobile i Emira Ališića i njegova posinka Hamzu Labidija. U bazi Interpola su imena 25 državljana BiH za kojima se traga, a nalaze se u Siriji i pripadnicu su ISIL-a. Neki su uspjeli pobjeći iz ratne zone i pronaći utočište u Libiji. Među njima je i Nusret Imamović, najtraženiji terorist u BiH, kojega je SAD stavio na listu deset najtraženijih terorista svijeta.

Traže da se vrate u zemlju

U Siriju i Irak navodno je iz BiH otišlo 240 osoba i oko 80 djece. Mnogi državljani europskih zemalja, koji su bili na ratištu, traže povratak u svoje zemlje. Među njima su i tri žene iz BiH koje su pisale vlastima tražeći da im dopuste povratak.

Komentara 1

FI
fifmar
10:09 10.03.2019.

I što s njima u BiH? Za neke su opasnost jer ce se i dalje baviti terorizmom, ubijati neduzne ljude jer po njihovoj ideologiji su nevjernici a za veliki broj BiH gradane su istinski heroji jer su dzihadisti/islamisti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije