izvješće otkrilo

Pripadnici bivše 
JNA u posjed su vratili 35 stanova 
u Federaciji

08.09.2015.
u 06:30

Služba za zajedničke poslove FBiH predložila je nedavno Vladi da usvoji konačno izvješće o radu Povjerenstva za razmjenu podataka o vojnim stanovima sa Srbijom i Crnom Gorom, piše Večernji list. Bivša Vlada FBiH imenovala je prije tri godine Povjerenstvo za razmjenu podataka o vojnim stanovima sa Srbijom i Crnom Gorom sa zadatkom da utvrdi i razmijeni podatke o pripadnicima bivše JNA kojima je dodijeljen novi stan na prostoru tih država, a koji su iz stambenog fonda bivše JNA imali stan na prostoru FBiH. Povjerenstvo je poduzelo niz aktivnosti u smjeru intenziviranja razmjene podataka o vojnim stanovima sa Srbijom i Crnom Gorom, a sve u cilju bržeg i učinkovitijeg pribavljanja podataka o rješavanju stambenog pitanja osoba, ranijih nositelja stanarskih prava stanova u FBiH, kao i sprečavanja dvostrukog rješavanja stambenog pitanja spomenutih lica.

Dobivali po dva stana

Povjerenstvo je u izvješću iz 2013. obavijestilo Vladu FBiH o postupcima u vezi s utvrđenim zadatkom i realizacijom. Vlada je upoznata o razlozima neuspjelog sastanka koji je bio dogovoren s predstavnicima ministarstva obrane Srbije, te je ovo povjerenstvo u koordinaciji sa Službom za zajedničke poslove organa FBiH, u cilju realizacije usvojenih akcijskih planova radi prevencije povreda utvrđenih u presudama Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu (Đokić), kao i izmjena važećih stambenih propisa, uputilo na provjeru ministarstvu obrane Srbije popise od 1267 osoba. Upućeno je i više od 250 pojedinačnih upita o rješavanju stambenog pitanja u Srbiji za osobe za koje je povjerenstvo ranije dobilo podatke da se nalaze u evidenciji za dodjelu od Ministarstva, ali nisu riješili stambeno pitanje i sl. S tim u vezi, u prosincu 2013. Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavilo je dopis ministarstva obrane Srbije, Uprave za tradiciju, standard i veterane kojim obavještavaju povjerenstvo da su izvršili provjeru popisa od 1267 osoba, te u prilogu istog dostavili CD s podacima. Iz dostavljenih podataka izdvajaju se kategorije: 172 osobe koje su konačno riješile stambeno pitanje u Srbiji; 242 osobe koje se nalaze na stambenom zbrinjavanju ministarstva obrane; 42 osobe koje su skinute sa evidencije ministarstva obrane; 381 osoba koja se nalazi na evidenciji spomenutog ministarstva; za ostale osobe s popisa nije bilo moguće izvršiti provjeru stambenog statusa zbog nepotpunih podataka o JMBG.

Provjere statusa

Analizom podataka s CD-a utvrđeno je za osobe koje su konačno stambeno osigurane u Srbiji, a raniji su nositelji stanarskih prava stanova u FBiH i koristili su ukupno 10.745,96 četvornih metara stambenog prostora u FBiH, da obračunato u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, ušteda za FBiH iznosi ukupno 21,491.920 KM. Za osobe s popisa koja se nalaze na stambenom zbrinjavanju, a bile su ranije nositelji stanarskih prava stanova u FBiH i koristili ukupno 14.537,48 kvadrata stambenog prostora u FBiH, da obračunato u skladu s navedenim presudama ušteda za FBiH iznosi 29.074.960 KM. U suradnji sa Službom za zajedničke poslove organa FBiH povjerenstvo je došlo do saznanja da je 35 osoba vratilo u posjed stanove u FBiH, a u Srbiji su također konačno riješili stambeno pitanje ili se nalaze na stambenom zbrinjavanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?