SASTANAK

Prioritet revizije oni koji su prava stekli nakon 2004. godine

'EPS ZUKAN HELEZ'
Foto: ''
20.02.2014.
u 09:39

Na sastanku je razgovarano o položaju ratnih vojnih invalida na području Hercegovačko-neretvanske županije, provedbi Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata, te o postupku revizije korisnika osobnih invalidnina na tom području.

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez sastao se u Sarajevu s predsjednikom Saveza hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) Hercegovačko-neretvanske županije Zoranom Zovkom, predsjednikom Saveza RVI HNŽ Arifom Fazlićem, te predsjednikom Saveza RVI FBiH Alom Hošićem.

Pitanje HNŽ-a

Na sastanku je razgovarano o položaju ratnih vojnih invalida na području Hercegovačko-neretvanske županije, provedbi Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata, te o postupku revizije korisnika osobnih invalidnina na tom području. Naglašeno je da će biti nastavljena provedba zaključka Vlade FBiH kojim su utvrđeni prioriteti u reviziji, odnosno da se i dalje vrši kontrola, najprije onih osoba koje su ostvarile pravo na invalidninu nakon 2004. godine, a zatim korisnika koji su to pravo stekli ranije, navedeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH. Kako nam je nakon sastanka rekao Zoran Zovko, cilj je bio zaštititi branitelje za koje se sigurno zna da su bili u ratu, koji su stradali i koji su svoja prava i statuse dobili odmah po završetku ratnih sukoba. - Mi kroz pregovore želimo zaštititi stradalnike koji su na udaru revizorskih timova već godinama. Nitko ne želi da prava ostvaruju oni koji to ne zaslužuju, ali isto tako mora se prekinuti nelegalna revizija nad hrvatskim stradalnicima. Zbog toga je postignut dogovor kako će se prvo istražiti oni predmeti u kojima su prava ostvarena nakon 2004. godine jer se smatra kako bi tu moglo biti najviše problema, a kasnije ćemo vidjeti što će biti s ostalima koji imaju status stradalnika - rekao nam je Zovko.

Nelegalna revizija

Inače, hrvatske braniteljske udruge već godinama upozoravaju na nelegalni proces revizije u Federaciji, kao i na činjenicu da revizorski timovi uglavnom rade na predmetima hrvatskih stradalnika, dok bivši pripadnici Armije BiH nisu na udaru federalnih institucija. - Oni branitelji koji zaslužuju status stradalnika ne mogu biti prvi na udaru i moraju biti zaštićeni od institucija ove zemlje. Ista pravila će vrijediti i za bivše pripadnike Armije BiH. Nadamo se kako će na ovaj način biti postignuta ravnoteža u reviziji, te kako će resorno federalno ministarstvo ovaj put održati svoje obećanje i raditi sukladno zakonima, zaključili su sudionici sastanka. Zanimljivo je kako je ovo prvi put da su za pregovaračkim stolom osobe koje su u sukobu već godinama. Ti sukobi su rezultirali podizanjem nekoliko prijava, a je li ovaj sastanak kraj dugogodišnjeg sukoba ostaje da se vidi.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
14:38 21.02.2014.

oce dasta ce nego bit sve u redu,al kad ?????????????????

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije