Ostaju čvrsto uz Hrvatski narodni sabor

Primorčevi pravaši na izbore izlaze pod imenom HSP Bosne i Hercegovine - HNS

14.06.2018.
u 12:11

HSP BiH, na čijem je čelu Stanko Primorac, na listopadske izbore izlazi pod imenom HSP Bosne i Hercegovine - HNS. Razlog dodavanju sufiksa “HNS” u ime ove stranke činjenica je da su se Središnjem izbornom povjerenstvu za predstojeće parlamentarne izbore u BiH prijavile dvije stranke sa sličnim imenom. Naime, nedavno oživjeli Hrstićev HSP, koji sada vodi Nikola Raguž iz Stoca, a potporu mu daje određen broj bivših članova Primorčeva HSP-a, na izbore također izlazi pod imenom HSP BiH. Budući da su programi ovih dviju stranaka, opredjeljenja, kao i planovi nakon izbora potpuno suprotni, iz Primorčeva HSP-a su odlučili uraditi malu korekciju imena kako bi glasačima bilo jasnije kome daju glas. Glasujući za HSP Bosne i Hercegovine - HNS, na čijem je čelu Primorac, pravaši će se odlučiti za podršku strankama Hrvatskog narodnog sabora, rješavanju hrvatskog pitanja u BiH te opstanka Hrvata na njihovu višestoljetnom tlu. S druge strane, iz Raguževa HSP-a BiH ne skrivaju kako se ne slažu s politikom Hrvatskog narodnog sabora te su umjesto koaliranja s hrvatskim strankama skloniji koketiranju s određenim bošnjačkim strankama koje nakon izbora žele sastaviti novu platformu. Stanko Primorac ističe kako je apsurdno da se spomenuti Hrstićev, odnosno Ragužev HSP BiH, uopće mogao prijaviti za predstojeće izbore, budući da je stranka neaktivna od 2006. te je trebala biti brisana iz sudskog registra još 2008. - Riječ je o stranci koja šest izbornih ciklusa nije sudjelovala u izborima, a sada se žalila Središnjem izbornom povjerenstvu na naše ime. Budući da smo mi u tom smislu poduzeli sve pravne radnje u prigovoru prizivnom sudu, bili smo uvjereni da će SIP postupiti po zakonu jer je tu stranku još 2008. trebalo brisati iz sudskog registra. Kako do toga nije došlo, dogodilo se to da na idućim izborima imamo dva politička subjekta sličnog naziva - objašnjava Primorac. Dodaje kako su imali mogućnost na izbore izići bez mijenjanja imena, ali su se na to odlučili isključivo kako bi biračima bilo lakše raspoznati kome daju svoj glas. - Dodajući HNS u ime stranke htjeli smo poslati poruku javnosti odnosno našem članstvu i biračima koji HSP BiH sudjeluje u radu Hrvatskog narodnog sabora, odnosno koji je uz hrvatski narod, a koji HSP nastavlja nekakvu probošnjačku politiku jer jedino tako mogu “ušićariti” nešto u Sarajevu - kaže Primorac. Naglašava i kako je HSP BiH na čijem je on čelu uredno registrirana stranka kod nadležnog tijela i u tom smislu se ništa nije dogodilo.

- Stranka ostaje takav pravni subjekt kakav je bila i do sada, a izmijenjeni naziv našeg političkog subjekta je samo privremen, odnosno do okončanja listopadskih izbora - ističe Primorac. Zaključuje kako je HSP Bosne i Hercegovine - HNS nastavio s pravnim aktivnostima kroz koje će SIP-u dokazati kako je spomenuti Hrstićev HSP BiH prije deset godina trebao biti brisan iz registra, što će za posljedicu imati njihovo eliminiranje iz budućih izbornih ciklusa. Inače, uz Nikolu Raguža, vodstvo HSP-a BiH čine Zdravko Hrstić, kao počasni predsjednik, te Vinko Jakić koji obnaša dužnost zamjenika predsjednika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?