HSP BIH

Primorac: Prebrodit ćemo i ovaj pokušaj razbijanja pravaša

10.06.2017.
u 15:27

Predsjednik HSP BiH Stanko Primorac uputio je priopćenje za javnost vezano za medijske napise o Nikoli Ragužu, donedavnom članu Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine (HSP BiH) i predsjedniku Mladeži HSP BiH, kao "novom predsjedniku HSP-a. 

- HSP BiH trenutno jeste treća politička snaga u Hrvata BiH, ako ju mjerimo onim čime je jedino moguće matematički izmjeriti a to je broju osvojenih mandata na predhodnim lokalnim i općim izborima. Dakle HSP BiH, na prošlim lokalnim izborima osvojila je 22 općinska mandata, jednoga načelnika, a na općim izborima parlamentarni smo u Posavskoj, Srednjobosanskoj, Hercegbosanskoj i u Zapadnohercegovačkoj županiji, a također smo parlamentarni na entitetskoj razini s 2 zastupnika u RS-u.

HSP BiH ima ambicije graditi i razvijati stranku te se organizacijski i kadrovski isprofilirati, a potom što bolje pozicionirati u sljedećem razdoblju na političkoj pozornici BiH.

Ako u ovom smislu broja mandata izvagamo reformirani HSP kojem je na čelu, prema pisanju medija, donedavni predsjednik Mladeži HSP BiH, i prema istim navodima počasni predsjednik reformiranog HSP-a, poznati Zdravko Hrstić, lako ćemo zaključiti kako su na dnu ljestvice i da im predstoji nemoguća misija uspona u političkoj karijeri do brončane treće pozicije koju je i sam govornik poželio toj svojoj, ili čijoj već stranci.

HSP BiH, i ja osobno s njom, odigrala je veliki broj političkih utakmica, izbornih ciklusa na svim razinama, stoga mogu potvrditi kako mi nikada nije bila želja niti je politički cilj stranke biti niti treći, niti drugi... samo prvi, i tako je i danas, kao što priliči pravašima i svjetonazorski i politički, i u svakom drugom pogledu. Pravaška politika može se provesti samo ako si u samom političkom vrhu, a ako nisi, onda k tome moraš stremiti, navodi Stanko Primorac u priopćenju. 

- Već sada možemo zaključiti, iz prvog medijskog predstavljanja ove još jedne u nizu pravaške stranke, koja će očito funkcionirati na spomenutim podvalama i pamfletima viđenim na nedavnom predstavljanju, uz pomoć uzurpiranih mandata drugih stranaka..., navodi između ostalog i dodaje kako je ovo "barem sedma ili osma po redu pravaška stranaka kao novoosnovana, a evo ova reformirana, koja na svom prvom javnom istupu poziva na ujedinjenje, okrupnjavanje pravaša i pravaških stranaka"...

- Mi članovi HSP-a BiH poštujemo legalnost i zakonsku mogućnost registracije ili reformiranja još jedne stranke, ali isto tako očekujemo da svi oni, koji su na nedavnom predstavljanju nove političke stranke predstavljeni kao dužnosnici te stranke, a predhodno su bili članovi HSP-a BiH, podnesu ostavke na članstvo u HSP BiH, a od onih koji su nositelji mandata HSP-a BiH svakako očekujemo kako će, u skladu sa svojim karakterom, moralnim i pravaškim načelima, vratiti mandate stranci kojoj ti mandati pripadaju.

U skladu s važećim zakonima, ta nova stranka je već, ili će biti legalan i zaseban politički subjekt i to jeste tako, nitko ne osporava. Oni imaju pravo biti što žele, no na predstavljanju stranke reformirani HSP između ostaloga kazao je: "za sada ne žele u HNS". Samo podsjećanja radi, željeli ili ne u HNS, trebali bi na bilo kojim izborima osvojiti najmanje jedan mandat na bilo kojoj razini u BiH, a ova stranka je posljednji put osvojila mandat 2002.god. Ni manje ni više - početkom ovoga stoljeća, prije 15 godina, pa, prema tome, osim što ne žele, i ne mogu biti članicom HNS-a, navodi se u priopćenju. 

- Kako je u medijima navedeno Raguž je, na predstavljanju reformiranog HSP-a, posebno naglasio kako njegova stranaka nema nikakve veze s "Primorčevom" HSP BIH. Ovdje i ja moram istaći da, ako je reformirani HSP Ragužev ili čiji već je, neka je, a HSP BIH je, do jučer bila jednako i Raguževa i Primorčeva, a danas jednako pripada meni, kao predsjedniku stranke, kao što jednako pripada svakom članu HSP BIH koji poštuje naša načela i statut stranke. HSP BIH je već nekoliko godina aktivna članica Hrvatskog narodnog sabora, pogotovu u posljednjih pola godine i to će tako i ostati.
U donošenju odluke o ponovnom pristupanju HSP BIH Hrvatskom Nnarodnom saboru sudjelovali su i viđeni dužnosnici reformiranog HSP-a i to kao dužnosnici središnjih tijela stranke, koji su zdušno podržavali tu odluku, no očito se nešto promijenilo, što je za mnoge iznenađenje, no za mene nije jer ja točno znam kuda plovi ova barka, priopćeno je. 

HSP BIH više nikada, bar ne dok sam ja predsjednik, neće koalirati na federalnoj ili državnoj razini, ako nema dovoljnog kapaciteta nadzirati procese odlučivanja tamo gdje je nužno, odnosno ako nema većine u domovima naroda gdje se odlučuje o nacionalnim pitanjima. HSP BIH više nikada nitko neće prevariti, iskoristiti, odbaciti, poniziti i dovesti skoro do potpunog rasula unutar stranke, kao što nam je učinjeno 2011. 2012. godine. Isti oni koji sada ponovno pokušavaju reformirati platformu. Uzmite ovo kao odgovor onima kojima nije potpuno jasno odkud reformiranje nokog HSP-a koji je mirovao 15 godina, navodi Primorac u priopćenju. 

Dodao je kako je jasan stav HSP BIH, kada su u pitanju politička borba za opstojnost Hrvata u BiH, kao najstarijeg naroda i politička borba za jednaka prava Hrvatskom narodu s ostalima u BiH.

HSP BIH, svjesna težine političkog trenutka i vlastite odgovornosti, na nedavnim sjednicama najviših tijela stranke,  donijela je jasne i nedvosmislene odluke, da će svoje političke ciljeve i nacionalne ciljeve hrvatskog naroda, pokušati ostvariti političkim radom i djelovanjem kroz institucije Hrvatskog narodnog sabora, uz što bolju komunikaciju i suradnju s ostalim hrvatskim strankama a posebno s HDZ BiH, priopćeno je. 

- Naš je stav kako sve ozbiljne političke organizacije, kulturne, vjerske i sve druge društvene organizacije, trebaju nužno imati predstavnike u HNS-u. HSP BIH nije, niti će biti u funkciji niti jedne stranke, ni bilo čijeg stranačkog interesa i jednoumlja. HSP BIH može se potpuno predati samo želji i volji vlastitog naroda i staviti njegov interes u vlastiti fokus, ispred svega drugoga, i stranačkog i osobnog, navodi se u priopćenju. 

- Kroz ovo priopćenje posebno se obraćam dugogodišnjim članovima HSP BIH, dragovoljcima HOS-a, a i svima ostalim članovima i simpatizerima, neka Vas ne obeshrabre i ne pokolebaju, a posebno neka Vas ne zbune poruke onih koje jako dobro poznajemo... Kao predsjednik HSP BIH uvjeren sam kako ćemo prebroditi i ovaj pokušaj razbijanja pravaša, potpuno svjestan težine političkog trenutka, svjestan važnosti političkih odluka koje je stranka donijela u posljednje vrijeme, te, itekako svjestan opasnosti ponavljanja pravaške grešku iz nedavne prošlosti 2011, 2012. godine, navodi se u priopćenju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?