lakše do prava za mirovinu

Prilikom zahtjeva za umirovljenje u FBiH trebat će pet dokumenata manje

umirovljenici
22.11.2023.
u 19:20

Prema riječima v. d. ravnatelja Zavoda MIO Federacije BiH Halila Subašića, ubuduće će se pravo na mirovinu ostvarivati dostavljanjem samo pojednostavljenog osobnog zahtjeva i potvrde o bankovnom računu na koji će se isplaćivati mirovina

Broj dokumenata koje će budući umirovljenici korisnici Zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja Federacije BiH trebati dostaviti kako bi ostvarili pravo na mirovinu - bit će manji, piše Večernji list BiH.

Razlog je uvezivanje institucija i njihova digitalizacija, što bi u konačnici građanima trebalo olakšati, ubrzati i skratiti brojne procedure. Prema informacijama iz Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federacije BiH, pokrenuta je procedura ukidanja dostavljanja papirnatih dokumenata iz CIPS-a, što će, kako navode, dovesti do znatno jednostavnijeg ostvarivanja prava na mirovinu.

Računi i isplate mirovina

Prema riječima v. d. ravnatelja Zavoda MIO Federacije BiH Halila Subašića, ubuduće će se pravo na mirovinu ostvarivati dostavljanjem samo pojednostavljenog osobnog zahtjeva i potvrde o bankovnom računu na koji će se isplaćivati mirovina. Svi ostali dokumenti Zavodu će biti dostupni u digitalnoj formi. Objasnio je kako je federalni Zavod MIO već pokrenuo aktivnosti s Agencijom za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) koje bi trebale rezultirati izradom prijavnog rješenja kojim će se ukinuti potreba za dostavljanjem CIPS-ove prijave, rodnog lista i potvrde o državljanstvu prilikom predaje zahtjeva za ostvarivanje prava na mirovinu. - S obzirom na to da se o podacima koji se tiču radnog odnosa osiguranika vodi službena matična evidencija, uskoro više neće biti potrebno dostavljati ni rješenje o prestanku radnog odnosa, kao ni radnu knjižicu. Ukupno pet papira manje - kazao je Subašić. Inače, prema podacima navedenim na službenoj stranici federalnog Zavoda MIO, osoba koja trenutačno podnosi zahtjev za umirovljenje od dokumenata treba dostaviti sljedeće: osobni zahtjev, izvadak iz matične knjige rođenih, presliku osobne iskaznice, potvrdu o prebivalištu, dokaz o radu u BiH (radna knjižica ili potvrda iz matične evidencije). Zahtjev za ostvarivanje prava na mirovinu podnosi se prema mjestu prebivališta mjerodavnom nositelju mirovinskog i invalidskog osiguranja. Inače, federalni Zavod MIO nije jedina institucija koja bi ubuduće mogla olakšati procedure korisnicima, barem kada je u pitanju broj papirnatih dokumenata koje je potrebno dostaviti za ostvarenje određenog prava.

Ukidanje CIPS-ovih potvrda

Početkom listopada ove godine ministar prometa i veza BiH Edin Forto priopćio je kako je ovo Ministarstvo poduzelo određene aktivnosti na digitalizaciji takozvanih CIPS-ovih potvrda, a olakšanje u tom smislu već bi trebali osjetiti građani u Federacije BiH tijekom iduće godine. U objavi na društvenim mrežama tom je prilikom Forto naglasio kako je “objavljen rat” CIPS-ovoj potvrdi. - Od polovine iduće godine građani Federacije BiH neće morati donositi CIPS-ovu potvrdu u bilo koju banku. Pokušat ćemo isto uraditi i u Republici Srpskoj - rekao je Forto. Istom prilikom pozvao je sve općine i županije da se jave Ministarstvu prometa i veza kako bi razgovarali o ukidanju CIPS-ovih potvrda. - Sve općine, županije, oba entiteta i državna razina, koje u svom poslovanju zahtijevaju dokaz s CIPS-a, mogu nam se obratiti i mi ćemo to ukinuti. Jednostavno više neće biti potrebe da ih se ispisuje i nosi bilo gdje, na neki način objavljujemo “rat” CIPS-ovoj potvrdi - zaključio je Forto, dodavši kako je riječ o digitalizaciji koja je konkretna i korisna.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije