Justitia et pax

Prikriveni rat traje u BiH, a Hrvati imaju najlošiji položaj, treba mijenjati Daytonski sporazum

08.02.2014., Krapinske Toplice - Banjalucki biskup Franjo Komarica koji se trenutno nalazi u Krapinskim Toplicama komentira situaciju o aktualnim neredima u Bosni i Hrcegovini. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL
15.12.2015.
u 07:00

Sporazum je potpisan u Parizu 14. prosinca 1995. godine. Biskupi su dosljedno govorili prije 20 godina, a identično poručuju i danas

Bosanskohercegovački biskupi pozvali su jučer, na 20. obljetnicu od njegova potpisivanja u Parizu, na promjenu Daytonskog mirovnog sporazuma tvrdeći da se radi o nepravednome miru koji generira nove sukobe i krize, tvrdeći da su Hrvati katolici najviše stradali njegovom primjenom i kasnijim štetnim preinakama, piše Večernji list BiH. U izjavi komisije Justitia et pax Biskupske konferencije BiH, koju je banjolučki biskup Franjo Komarica predstavio u Sarajevu, izneseno je stajalište kako je Daytonski sporazum tijekom protekla dva desetljeća "uspio" tek zamrznuti BiH "u stalnom političkom konfliktu koja ima elemente latentnog rata".

Odluke na štetu Hrvata

"I ova 20. obljetnica Daytonskog sporazuma obilježava se u žalosnoj situaciji kada je BiH etnički podijeljena zemlja. O nužnoj ravnopravnosti pripadnika triju konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina ne može se uopće govoriti, a također ni o poštivanju temeljnih ljudskih prava", stoji u izjavi. Ističe se kako nacionalizam jača i osobito se radikalizira među mladima koji, uz nedostatak perspektive u BiH, sve više žele napustiti ovu zemlju, što je više nego zabrinjavajuće.

Biskupi su kazali kako je stanjem u BiH posebice pogođen hrvatski narod, kojeg je 45 posto nestalo u usporedbi s prijeratnim brojem. U izjavi se podsjeća kako su biskupi bili dosljedno protiv Washingtonskog i sporazuma iz Daytona tvrdeći da su bili na štetu Hrvata katolika u BiH.


"Sudjelujući u tim pregovorima u ime hrvatskog naroda njegovi političari, s Vama na čelu pristaju na podjelu BiH. Jako nam je žao što su ti pregovarači ignorirali i ignoriraju dosadašnje apele, s kojima su biskupi BiH izjavili da ne pristaju ni na kakvo mijenjanje granica svojih biskupija, niti na nestanak, s tih prostora, većeg dijela hrvatskog naroda i Katoličke crkve, koja mu je inače bila i ostala stoljećima najvjernija voditeljica i zaštitnica", napisali su Franji Tuđmanu 1994. godine biskupi iz BiH. Komisija Justitia et pax posebno kritizira položaj Hrvata u Republici Srpskoj.

Neravnopravni u BiH

Biskup Komarica je ustvrdio kako je osobno još 1996. godine dobio najave o "Daytonu II" i "Daytonu III", no to se do danas nije dogodilo. 
Iznoseći svu apsurdnost i nepravednost daytonskih rješenja za BiH, koja su bila i ostala samo okvir, unutar kojeg su ponuđene, ali ne i zajamčene određene mogućnosti i prava, biskupi ističu da je Daytonski sporazum najviše štete donio pripadnicima hrvatskog naroda: "Iako su najmalobrojniji i najviše žrtve rata, prognano ih je 67%, a vratilo se do sada samo 13%, Hrvati su žrtve i Daytonskog sporazuma jer kao konstitutivan narod nemaju ni prava manjine.

Kao najstariji narod u BiH traže samo da u pravima i dužnostima budu izjednačeni s druga dva naroda u toj zemlji. 
U preporukama Justitie et pax BK BiH stoji kako stanje u BiH traži korjenite promjene postojećeg ili donošenje potpuno novog ustava BiH bez obzira na činjenicu da za to trenutačno nema dovoljno političke volje i spremnosti. Justitia et pax BK BiH posebice poziva Hrvatsku, kao članicu Europske unije i supotpisnicu Daytonskog sporazuma, da pomogne u rješavanju ovakvog stanja s obzirom na blizinu i članstvo u Europskoj uniji. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?