UPOZORENJA

Prijete bolesti, najezde zmija, komaraca...

poplave BiH
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
17.05.2014.
u 09:59

Aida Filipović-Hadžiomeragić, šefica Odjela za higijenu Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ističe kako su najvećem zdravstvenom riziku izložene najosjetljivije skupine stanovništva

Zbog velikih količina oborina i poplava koje su zahvatile veći dio zemlje, u oba entiteta BiH je proglašeno izvanredno stanje i stanje prirodne nesreće. Poplave sa sobom nose potencijalnu opasnost od značajnog pogoršanja higijensko-epidemioloških prilika i mogućnost pojave i širenja zaraznih bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Aida Filipović-Hadžiomeragić, šefica Odjela za higijenu Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ističe kako su najvećem zdravstvenom riziku izložene najosjetljivije skupine stanovništva (djeca, trudnice, kronični bolesnici i stariji ljudi). Ona posebno upozorava na konzumiranje vode, odnosno da se u poplavljenim područjima izbjegava konzumirati voda sa slavina ili iz bunara.

“Oštećene vodovodne i kanalizacijske cijevi povećavaju mogućnost kontaminacije vode za piće. Zagađenom vodom i hranom prenose se crijevne i kožne zarazne bolesti, parazitarne bolesti itd”, kaže Filipović-Hadžiomeragić. Ističe da ako nemaju drugog izbora, građani prokuhaju vodu te ju tada piju, a ako je voda zamućena tada ju ne bi trebalo konzumirati ni nakon prokuhavanja. Higijenski neispravna voda se ne smije upotrebljavati ni za pranje posuđa, zuba, lica, ruku... Liječničku pomoć treba potražiti u slučaju pojave mučnine, povraćanja, slabosti, proljeva, povišene temperature, kažu stručnjaci.

Ako dođe do ozljede, važno je znati da se otvorene rane moraju očistiti i zaštititi zavojem kako bi se spriječila infekcija, te da se mora spriječiti kontakt rane s nečistom vodom. Stručnjaci upozoravaju i na mjere ponašanja nakon što se voda povuče s poplavljenih područja. Nakon poplava potrebno je provesti i mjere sanacije objekata i područja koja su bila pod vodom.Također, treba se držati što dalje od oborenih električnih vodova, a njihovu lokaciju prijaviti elektrodistribuciji. Prijaviti eventualna oštećenja plinovoda i plinskih uređaja i ne koristiti ih dok se ne poprave. Zbog mogućnosti miješanja s kanalizacijskom vodom, obvezno je čišćenje (vrućom vodom i deterdžentom uz korištenje gumenih rukavica) i dezinfekcija zidova i podova prostorija u koje je dospjela poplavna voda. Uz to, stručnjaci upozoravaju da prijeti najezda raznih životinja.

Zbog odrona i klizišta, već su se pojavile najezde zmija u dijelovima BiH. U Zavidovićima su rijeke Gostović, Krivaja i Bosna uz bujicu donijele veliki broj zmija. Zabilježeni su i ugrizi, ali mještanima problem predstavlja prijevoz do bolnice. Postoji opasnost i od enormnog razmnožavanja komaraca. Biolozi upozoravaju kako se na jednom četvornom metru vode može izleći od 10 do 15 tisuća ličinki komaraca koji su prijenosnici brojnih oboljenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?