Prestanak važenja uredbe

Prijelazno rješenje bilo na snazi čak 13 godina

23.04.2016.
u 09:00

S obzirom na to da je prijelazno rješenje bilo na snazi 13 godina, što je izvan svih granica, Vlada je konačno donijela uredbu o prestanku važenja uredbe o vrsti i oblicima žigova koji su u uporabi pri verificiranju mjerila

Vlada Federacije BiH je na jednoj od posljednjih sjednica donijela odluku o prestanku važenja uredbe o vrsti i oblicima žigova koji su u upotrebi pri verificiranju mjerila, piše Večernji list BiH.

Regulacija oblasti

Riječ je o uredbi koja je donesena 2003. godine kao prijelazno rješenje do donošenja zakona i podzakonskih akata kojima će biti regulirana ova oblast.

Tim prijelaznim rješenjem propisane su vrste i oblici žigova koje koristi Zavod za mjeriteljstvo FBiH prilikom pregleda mjerila provodeći baždarenje i potvrđivanje ispravnosti mjerila stavljanjem žigova ili drugih znakova. Zavod je koristio ovjerne žigove za označavanje mjerila, ovjerene žigove isprava, kao i isprave o baždarenju. S obzirom na to da je prijelazno rješenje bilo na snazi 13 godina, što je izvan svih granica, Vlada je konačno donijela uredbu o prestanku važenja uredbe o vrsti i oblicima žigova koji su u uporabi pri verificiranju mjerila. S obzirom na to da je donesen i Zakon o mjeriteljstvu u FBiH, a nije se pristupilo izradi odgovarajućeg podzakonskog akta, problematika vezana uz tumačenje primjene važeće uredbe je kulminirala. Sastavljen je stoga pravilnik o žigovima i ispravama koji se upotrebljavaju pri verificiranju mjerila. Ovakvom uredbom još se više uređuju odnosi za provođenje zakona, osnivaju se stručne i druge službe Vlade Federacije i utvrđuju se načela za unutarnji ustroj federalnih tijela državne uprave. Ono što je još važno je i to da za realizaciju predložene uredbe nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva u proračunu Federacije.

Poseban režim zaštite

Kada je uredba donesena 2003. Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije povjerilo je izradu žigova i isprava pravnoj osobi koja osigurava poseban režim zaštite sigurnosti kakav se koristi pri izradi drugih sličnih vrijednosnica. Napokon, uredba se prestaje primjenjivati, a u okviru svoje nadležnosti spomenuto ministarstvo dalo je suglasnost na prijedlog uredbe o prestanku njezine primjene. Na dostavljeni tekst prijedloga uredbe nije imao primjedbi ni Ured Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije. Spomenuti dokument nije predmet harmonizacije s propisima zakonodavstva EU, što je Ured uvažio.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?