Igre s izbornom reformom

Prijedlozi HNS-a ispunjavaju sve presude, bošnjački ignoriraju ‘Ljubić’

23.07.2021.
u 10:38

Bilo da se radi o razgovorima u formatu vodećih stranaka iz dvaju naroda, Hrvata i Bošnjaka, HDZ-a BiH i SDA, kojima posreduju predstavnici američke i administracije Europske unije ili pak o radu Međuresorne radne skupine, do sada predstavnici bošnjačke strane nisu dostavili ni jedan prijedlog koji ispunjava temeljne uvjete izborne i mini ustavne reforme. A to je istodobna provedba presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu, ali i Ustavnoga suda BiH, piše Večernji list BiH. Dapače. Bošnjačke stranke s prijedlozima s kojima je u javnost, primjerice, izašla Demokratska fronta, inzistiraju tek na rješenjima koja bi dovela do toga da Bošnjaci dominiraju nad Hrvatima.

Nijedan Židov u Domu naroda

Istodobno, presude kojima bošnjačka politika uglavnom sada maše odnose se na prava manjina, poput Židova Jakoba Fincija i Roma Derve Sejdića, no ne postoji nikakvo jamstvo da bi oni dobili svoje predstavnike u vlasti. Dapače, kako se provela presuda “Sejdić - Finci” u federalnome Domu naroda u Klubu ostalih, najbolje pokazuje sastav toga kluba. Tamo nikada do sada nije izabran nijedan Židov ili Rom, ali jesu Bošnjaci koji se lažno izjašnjavaju kao ostali vješto manipulirajući nacionalnim predstavljanjem, a što im je omogućilo zakonodavstvo. Zanimljivo je kako su, primjerice, iz SDA u formatu razgovora s HDZ-om ipak dostavili skupinu načela o tome kako bi trebala izgledati izborna reforma, a u biti se priča svodi na istu matricu stvaranja potpune bošnjačke dominacije i ostvarenja sna o bošnjačkoj državici. A da su manjine bošnjačkoj strani, pa tako i SDA, poslužili samo kao paravan u ostvarenju velikonacionalističkih planova, najbolje govori dio iz dokumenta iz ove stranke koja predlaže ukidanje nadležnosti i ovlasti Doma naroda. U tome slučaju, po njima, ne bi se ni trebao izabrati klub manjina, što je samo po sebi proturječno i pokazuje kako zauzimanje te politike za, primjerice, prava Židova i Roma ima jedino smisla ako će kao rezultat umanjiti prava Hrvata. Nijedan od prijedloga ili predstavljenih načela uopće ne razmatra presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu “Ljubić”. Dapače. Potpuno je ignorira. 
Prijedlog izbornih reformi koji je u srijedu dostavio HDZ BiH Međuresornoj radnoj skupini samo nakon dva sata “procurio” je na portalu koji inače objavljuje paraobavještajne pamflete bošnjačke politike. Nakon toga je, naravno, uslijedilo dokazivanje tko je veći Bošnjak u odbijanju toga dokumenta izbornih reformi te sijanje epiteta kako se radi o trećem entitetu, novoj diskriminaciji, segregaciji... Nitko, međutim, nije postavio pitanje ispunjava li taj prijedlog izbornih reformi očekivanja presuda Ustavnoga suda o legitimnom političkom predstavljanju, odnosno presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Ovaj prijedlog HDZ-a odnosno HNS-a BiH zapravo je prijedlog star nekoliko godina. Zanimljivo je kako se našao u parlamentarnoj proceduri, a nakon što su bošnjački izaslanici uložili veto, Ustavni sud je za njega ocijenio kako ne narušava vitalni interes ovoga naroda, odnosno da jednako “diskriminira” Hrvate, Srbe i Bošnjake.

Ujedinio presude

U odnosu na prijedlog od prije nekoliko godina, u HDZ-u BiH i HNS-u za ovaj su prijedlog koji se zasniva na više izbornih jedinica, u dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo BiH tek da se biraju Hrvat, Srbin i Bošnjak, izašli s prijedlogom da se biraju hrvatski, bošnjački ili srpski član Predsjedništva, čime se osigurava mogućnost svima da se prijave za poziciju, čime se ujedinjuje presuda “Sejdić - Finci”, ali i osigurava legitimitet izbora konstitutivnih naroda. To praktično i teorijski znači da bi Dervo Sejdić ili Jakob Finci mogli postati hrvatski član državnog vrha. No, s obzirom na to da je taj hrvatski dokument poslužio doslovno kao temelj za nove optužbe i podizanje međunacionalnih napetosti te plašenje i miniranje svake mogućnosti dogovora, postavlja se pitanje svrhe postojanja Međuresornog povjerenstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?