Parlamentarna skupština BiH

Prijedlog izmjena Zakona o PDV-u ide u skraćenu proceduru

05.07.2023.
u 13:34

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine će Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čiji su predlagači poslanici Srpske demokratske stranke Mladen Bosić i Darko Babalj, razmatrati u skraćenoj zakonodavnoj proceduri.

Predlagači su ovaj zakon uputili u proceduru uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku, međutim, tijekom rasprave su ipak odlučili predložiti ga po skraćenom postupku.

Zamjenik Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović (SNSD) je tokom rasprave o samoj proceduri kazao da Klub SNSD-a i njihovi partneri misle da je dobro da se ostavi još malo vremena za raspravu o ovome i da se ostavi mogućnost za amandmane, te da se ide u skraćeni postupak.

- Neće se mnogo toga promijeniti ukoliko to ostavimo za narednu sjednicu koja će biti 24. srpnja, a dođemo u priliku da mi zastupnici još konzultiramo jedan broj privrednika i drugih koji imaju svoje mišljenje o ovome. Nismo protiv ovoga, ali jesmo protiv hitnog postupka - kazao je Radmanović.

Nakon ove diskusije, jedan od predlagača Mladen Bosić je naveo da je izražena želja da se možda pokuša obaviti dodatna rasprava kroz skraćenu proceduru za njih vremenski prihvatljiva.

- Mislim da bi to dalo prostora i udruženjima da i oni daju svoje dodatno mišljenje, pa da obavimo jednu ozbiljnu raspravu na ovu temu. Predlažem da zakon ide u skraćenu proceduru - naveo je Bosić.     

Predloženim zakonom o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost predviđeno je da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj.

Također, izmjene Zakona o PDV-u predviđaju povećanje praga za obveznu registraciju s postojećih 50.000 na 100.000 KM.

Predlagači su naveli da je razlog za donošenje zakona sadržan u potrebi poreskih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obvezni podnijeti poresku prijavu.

Napominju da postojeće zakonsko rješenje ne ostavlja dovoljno vremena poreskim obveznicima za podnošenje predmetnih prijava, a radnici u knjigovodstvu su stavljeni pod veliki pritisak zbog tako kratkog roka.

Pojašnjavaju i da je razlog za povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM očigledna potreba, s obzirom na inflatorna kretanja i povećanja cijena roba i usluga u proteklom periodu, kao i predviđanju ekonomskih kretanja za naredni period.  

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH i Unija poslodavaca Republike Srpke jučer su u saopćenju za javnost pozvali zastupnike Zastupničkog doma da usvoje predložene izmjene i dopune Zakona o PDV-u.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?