derventski kraj

Prije rata u župi Plehan živjelo je 8120 Hrvata, danas tek oko 90

Nada Koturic
24.06.2020.
u 18:30

Velebna franjevačka ljepotica, župna crkva sv. Marka na Plehanu, u ratnom vihoru prije 28 godina, točnije 1992., bila je do temelja srušena, što svjedoči o patnji i stradanju Hrvata derventkoga kraja.

Novosagrađena plehanska crkva pokazuje neuspjeh Hrvata toga kraja da ostane tamo gdje su svoje korijene. Podsjetimo, u plehanskoj župi prije rata živjelo je 8120 Hrvata katolika, a danas tek oko 90, a do uglavnom starih osoba. Gvardijan fra Anto Tomas uz puno ljubavi prema posavskom kraju ustrajno je pronašao snage, strpljivo korak po koraku, vratio stare sjajnu duhovnu središnju točku Posavine, plehanskom samostanu.

- Gradnjom crkve napravljeno je mjesto ponovnog susreta s Gospodinom - istaknuo je fra Anto.

Vjernici molitvama naučili su vjerovati i duhovno se snaže za sve izazove koje još stoje pred njima. Već izvjesno vrijeme gvardijan franjevačkoga samostana svetog Marka evanđelista na Plehanu fra Anto Tomas sa svojim najbližim suradnicima organizira i svijet misu za mlade mlade mlade nedjelje. Tako je posebno svečano bilo i tijekom posljednjeg misnog slavlja kada je gvardijan svijeta misu služio uz suslavlje župnika u Tesliću vlč. Ivana Ravlića i župnog vikara fra Ivana Ćurića.

U prigodnoj propovijedi fra Anto je istaknuo potrebu povezanosti posavskog puka u ovim teškim vremenima, ali i prepustiti se u Božje ruke i planove.

Nakon mise upriličen je i obred klanjanja presvetom oltarskom sakramentu. Između okupljenih vjernika na Plehanu nalazio se saborski zastupnik i kandidat za liste Hrvatske demokratske zajednice za 11. izbor jedinca Ivica Mišić koji je rekao kako je ovo lijepa praksa koja mlade potiče na ljubav prema Bogu, čovjeku i rodnom kraju. Tom prigodom svoju glazbenu raskoš posebno je pokazao 14-godišnji Luka Studenović iz Novog Sela koji je pjesmom oduševio sve nazočne.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?