milijuni bi mogli biti utrošeni u druge svrhe

Prije 7 godina izdvojeno 7,5 mil. KM za remont 4 letjelice OS BiH, a 2021. to nije dovoljno za servisiranje jedne

27.04.2021.
u 20:15

Iznos od 7,5 milijuna KM, koji je još 2014. osiguran za remont helikoptera Oružanih snaga BiH, mogao bi biti utrošen u druge svrhe, piše Večernji list BiH.

Ponavljana procedura

To pitanje aktualizirano je na jednoj od posljednjih sjednica Zastupničkoga doma Parlamenta BiH te je na zastupničko pitanje hoće li u ovoj godini biti realizirana odluka o utrošku spomenutih sredstava za projekt remonta helikoptera Oružanih snaga BiH, koja je trebala biti provedena još 2014., stigao odgovor koji objašnjava situaciju. - Planom nabava Ministarstva obrane BiH za 2021. godinu pod rednim brojem 320., planirana je stavka “Generalni remont helikoptera” u iznosi od 7,480.000 KM. Međutim, u vezi s realizacijom predmetne nabave, bitno je istaknuti kako su, prema posljednjem istraživanju tržišta, cijene remonta helikoptera značajno porasle, tako da raspoloživa financijska sredstva nisu dovoljna za remont jednog helikoptera tipa Mi-8 - navodi se u odgovoru Vijeća ministara BiH. Nadalje se ističe kako je poseban čimbenik koji je pratio realizaciju predmetne nabave u prethodnom razdoblju činjenica da određeni ponuđači smatraju kako imaju monopol nad remontom helikoptera tipa Mi-8, pa vrijednost njihovih ponuda značajno prelazi raspoloživa financijska sredstva.

- U posljednjih nekoliko godina procedura ugovaranja više je puta ponavljana jer je zainteresirani ponuđač (čija je ponuda znatno prelazila raspoloživa financijska sredstva) ulagao žalbu na izbor najpovoljnijeg ponuđača, a čija je ponuda bila u visini raspoloživih financijskih sredstava - stoji u odgovoru. Dodaje se kako je Ured za razmatranje žalbi svaki put nalagao da se izvrši ponovno razmatranje ponuda, koje je dovodilo do poništavanja pokrenutoga postupka nabave. - Stoga, procjenjujući inherentne i rezidualne rizike u vezi s predmetnom nabavom, Ministarstvo obrane BiH će, u suradnji s Vijećem ministara, razmotriti i druge opcije za utrošak tih sredstva - zaključeno je u odgovoru Vijeća ministara BiH. Inače, prema ranijim pisanjima medija, Oružane snage BiH trenutačno imaju 38 helikoptera, od kojih je operativno svega osam. Srednji transportni Mi-8 prosječne su starosti 35 godina, laki višenamjenski helikopteri UH-1H prosječne su starosti čak 52 godine i Gazela je prosječne starosti 30 godina.

Remont i održavanje

Krajem 2013. godine Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o višegodišnjem projektu remonta helikoptera za razdoblje od 2013. do 2014. godine, kojom je Ministarstvu odobreno 7,480.000 KM za remont četiri helikoptera. Novom odlukom 2017. godine projekt remonta produljen je do 2020. godine, ali za nabavu usluga remonta dvaju helikoptera. U međuvremenu 2015. godine Vijeće ministara BiH usvojilo je odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta osiguranja i unapređenja operativnosti helikoptera Oružanih snaga BiH s razdobljem realizacije od 2016. do 2025. u iznosu od 300,000.000 KM, kojom je predviđena kupnje 12 novih helikoptera te generalni remont i održavanje rentabilnih helikoptera.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?