župa Deževice

Prijateljstvo koje već godinama traje

zupa Dezevice
18.07.2016.
u 11:58

Dolazak vjernika iz Montepradonea župniku Mariću, ali i svim vjernicima veliko je ohrabrenje kako vezu ljubavi koja je utemeljena na Sv. Jakovu Markijskom i dalje treba osnaživati i uvezivati

Zahvaljujući bivšem deževičkom župniku Vlč. Slaviši Stavnjaku, prijateljstvo između župe Deževice i Montepradonea traje već od 2008., godine kada je kip Sv. Jakva Markijskog došao u župu Deževice. Zahvaljujući dragom Bogu i sadašnjem župniku Vlč. Marinu Mariću, prijateljstvo s rodonim gradom sv. Jakova Markijskog i Deževica, i dan danas je povezan i trajan. Očit primjer trajnosti Božje ljubavi je i dolazak talijanskih hodočasnika predvođenih gvardijanom u Montepradoneu fra Lorenzom Turchijem, koji je sa svojim vjernicima u župi Deževice i Svetištu sv. Jakova Markijskog boravio od 15. do 17. srpnja 2016,. godine.

Nakon obilaska Međugorja, Kravica i Mostara, hodočasnici su 15. srpnja 2016. godine., stigli u svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama, gdje ih je dočekao župnik Vlč. Marin Marić. Nakon smještaja i okrijepe, hodočasnike je sljedeći dan boravaku župi Deževice, odveo u glavni grad BiH, Sarajevo. 

Uz stručno vodostvo svećenika Vlč. mr. Pere Brajke i gospođice Marije Burić, mogli su upoznati sve znamenitosti glavnoga grada, ali i burno povjest ove zemlje, kako hrvata u ovom dijelu europe, tako i sami razvoj Vrhbosanke nadbiskupije. Svakako, hodočasnike je ugodno iznenadio život Kristove Crkve na ovim prostorima, koja uz sve nedaće opstaje, i neda se slomiti svim burama i olujama. 

Pri povratku iz Sarajeva skupa sa župnom zajednicom prijatelji iz Montepradonea slavili su svetu Misu koju je preslavio prof. Dr. Šimo Maršić uz koncelebraciju domaćeg župnika Vlč. Marina Marića i gvardijana fra Lorenza Turchija.

Nakon sv. Mise, hodočasnici uz pratnju župnika Marića uputili su se u Svetište sv. Jakova markijskog, gdje im je župnik Marin ispričao i opisao dolazak Jakova Markijskog u Deževice, te njegovu ulogu u navještanju Kristova Evanđenja. Uz povjest i dolazak sv. Jakova župnik Marić, dotaknuo se i same povijesti župne zajednice, koja je na prijateljima iz Montepradonea izazvala emocije, ali i mnoštvo pitanja.

Na početku trećega dan hodočasnike iz Montepradonea pozdravio je i zahvalio im na dolasku u župu Deževice i Općinu Kreševo, kreševski načelnik gospodin Radoje Vidović. Nakon izraza dobrodošlice hodočasnici su krenuli u jutarnje razgledavanjem prirodnog blaga župe Deževice i na koncu slavljenjem sv. Mise koju je predslavio u prepunoj crkvi gvardijan samostana u Montepradoneu fra Lorenzo Turchi u koncelebraciju domaćeg župnika Vlč. Marina Marić i Vlč. dr. Šime Maršića, ravnatelja nadbiskupjskog centra za pastoral mladih Ivan pavao II. Fra Lorenzo u svojoj propovjedi osvrnuo se na priču koju je zapisoa sv. jakova a govori o čovjeku koji je vrt Božiji u kojem se nalaze tri biljke, a to su: bršljen, ruža i ljiljan.

Bršljen pretstavlja snagu čuvanja uz dobro, prijanjanju za Krista, ljiljna označava čistoću vjernost, a ruža predstavlja ljubav koju treba širiti prema drugima. Na koncu propovjedi Fra Lorenzo istaknuo je da nas je u ovoj Godini Milosrđa okupila ljubav rema sv. Jakovu. Neka Bog podrži sve koji žive i vjeruju u ljubav Kristovu. Tijekom liturgijskog slavlja sv. Misu su animirali uz djelatnike Nadbiskupijkog centra za pastoral mladih, volontere, mladići i djevojke koji se trenutno nalaze u na ljetnom kampu u Deževicama pod nazivom „Klik za Zdravlje“. 

Nakon sv. mise usijedilo je zajedničko fotografiranje sa župljanima ispred župne crkve, oproštaj uz suze i zahvalu te objed i polazak na zadnje odredište u Split, gdje su razgledali glavne znamenitosti Splita i potom se u večernjim satima ukrcali u brod za Anconu.

Dolazak vjernika iz Montepradonea župniku Mariću, ali i svim vjernicima veliko je ohrabrenje kako vezu ljubavi koja je utemeljena na Sv. Jakovu Markijskom i dalje treba osnaživati i uvezivati kako bi se lik svetca koji nas povezuje osvijetlio, ali i bio stalna zaštita i pratnja u svim našim nastojanima oko širenja i činjenja dobra.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije