sveučilište u mostaru

Prijamni ispiti i upisi od 6. do 18. srpnja, neki fakulteti tražit će samo uspjeh iz srednje škole

05.06.2020.
u 16:07

Pandemija koronavirusa ostavila je trag na sve, a posljedica nije pošteđeno ni obrazovanje. Sveučilište u Mostaru brzo se prilagodilo novonastaloj situaciji te je reagiralo na najbolji mogući način. Uvedena je online nastava, a preko platforme skole.sum.ba omogućen je nastavak rada u osnovnim i srednjim školama. U razgovoru za Večernji list Maja Marić, stručna suradnica za protokol i administrativne poslove Sveučilišta u Mostaru, objasnila je kako je Sveučilište prebrodilo dane izolacije.

Potreba za komunikacijom

“Od uvođenja mjera nastava na daljinu jedini je oblik izvođenja nastave na SUM-u. Reorganiziran je nastavni proces i kontinuirano se razvijao ovaj oblik nastave. Prema statistici, u sustavu za e-učenje SUMARUM je gotovo 10 tisuća korisnika, od čega je gotovo 8500 studenata te više od 1000 nastavnika. Ukupno je na cijelom Sveučilištu otvoreno 2500 e-kolegija. U razdoblju od uvođenja mjera, od 18. ožujka do 11. svibnja, imamo povećanje od 307% broja korisnika, odnosno 338% broja studenata i 635% broja nastavnika te 812% broja otvorenih kolegija. Osim nastave na daljinu na Sveučilištu, pomogli smo i osnovnim i srednjim školama platformom skole.sum.ba te TV školu, koju je realizirala Sveučilišna televizija i Radio televizija Herceg Bosne”, istaknula je Marić i dodala: “U vrijeme krize potreba za komunikacijama je veća i jedan od odgovora Sveučilišta bio je upravo SUM TV. Sveučilišna TV omogućila je nesmetanu provedbu nastave za širi obrazovni sustav, ali cilj je napraviti obrazovnu platformu koja će biti na usluzi svima. Proizvodnjom sadržaja za učenje na daljinu doprinijet ćemo transferu znanja. U idućem razdoblju proizvodit će se i videonastava za potrebe visokog obrazovanja te medijski treninzi za pojedince i poslovne subjekte”, kazala je Marić. Trenutačno su na fakultetima ispitni rokovi. Prema riječima Marić, preporuka je da se oni održavaju online na fakultetima na kojima je to moguće. “Postoje specifični kolegiji, odnosno ispiti koji se ne mogu izvoditi primjerice na biomedicinskim fakultetima, Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu i slično. Fakulteti donose odluku na koji način će se održavati ispiti, a ako se odluče na učionice, bit će to sukladno epidemiološkim uputama i preporukama”, ističe Marić. Srpanjski razredbeni i upisni rok za prvu godinu studija Sveučilišta u Mostaru održat će se od 6. do 18. srpnja ove godine. Kad je u pitanju provedba razredbenog postupka, na nekim fakultetima neće biti razredbenog ispita nego će se upisna rang-lista određivati prema ocjenama iz srednje škole. Određeni fakulteti provest će razredbeni ispit kao i dosadašnjih godina, naravno, sukladno epidemiološkim preporukama. Marić naglašava da se većina fakulteta prilagodila novonastaloj situaciji, dok će ga oni fakulteti kojima je razredbeni ispit nužan obaviti po svim preporukama i mjerama. Činjenica je da se zbog loše ekonomske situacije veliki broj ljudi iseljava iz BiH, a samim tim sve se manje mladih upisuje na fakultete. To nije slučaj samo u BiH, tako je u cijeloj regiji. Marić je naglasila da je pad upisa broja studenata vidljiv i u BiH, no na SUM-u je i prethodne akademske godine taj broj bio minimalan. “Kontinuirano radimo na poboljšanju kvalitete studija i svih aspekata studiranja, ulažemo velike napore u proces modernizacije i izgradnje Sveučilišta sukladno europskim okvirima visokog obrazovanja. Nadamo se kako će se taj naš trud prepoznati te ako i dođe do pada broja upisanih, da će biti minimalan”, istaknula je Marić.

Neki studiji modernizirani

Pitali smo i za koje fakultete vlada najveće zanimanje i planira li Sveučilište u Mostaru uvoditi neke nove studije? “Veliko zanimanje kao i svake godine postoji za studije biomedicinskih i tehničkih fakulteta, međutim, i fakulteti društvenih i humanističkih znanosti upisima pokazuju da zanimanje ne opada. Potpuno novih studija na preddiplomskoj razini ove godine nema, međutim, određeni studiji su modernizirani, prilagođeni su nastavni planovi i programi zahtjevima tržišta rada”, kazala je Marić. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?