Zastupnički dom Parlamenta FBiH

Prihvaćeno povećanje naknada za RVI i obitelji poginulih, dobitnike odličja...

07.04.2022.
u 12:52

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na jučerašnjoj je izvanrednoj sjednici usvojio set braniteljskih zakona koje sada treba potvrditi Dom naroda, piše Večernji list BiH.

Značajan rast naknada

Zastupnički dom usvojio je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, kojima je predviđeno da se poveća osnovica, odnosno mjesečne naknade za pet posto za RVI i obitelji poginulih branitelja, za što je ovogodišnjim proračunom FBiH izdvojeno 12,500.000 KM. - Osnovica sada iznosi 867,50 KM, a nakon stupanja na snagu predloženog zakona iznosit će 910 KM. Inače, do sada je u razdoblju od 2010. do 2022. osnovica povećana ukupno 7,5% - izjavio je pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Mirza Terzo. Također, zakonom će biti otklonjeni nedostaci u članku 21. stavak (2). Na osnovi toga će naknade suprugama bez djece s prihodima biti povećane sa 173,50 KM na 391,30 KM, jednom roditelju oženjenog poginulog branitelja biti povećane s 234,23 KM na 391,30 KM, dok će naknade za oba roditelja oženjenog poginulog branitelja bez prihoda biti uvećane s 303,63 KM na 455 KM. Za djecu bez oba roditelja u proračunu je predviđeno oko 70.434 KM. - Najzanimljivija stvar je uvođenje švicarske formule koja jamči ovoj populaciji povećanje naknada svake godine - dodao je Terzo. U smislu zapošljavanja izmjenama zakona predloženo je više rješenja. Tako će Federalni zavod za zapošljavanje i županijske službe za zapošljavanje biti dužni programom aktivne politike zapošljavanja poduzeti mjere koje će osigurati posebna sredstva za povoljnije sufinanciranje zapošljavanja, samozapošljavanja, obuke i prekvalifikacije. - Isto tako, branitelji će, pod uvjetom da su registrirani kao individualni poljoprivredni proizvođači ili imaju obrt, imati prioritet pri dodjeli sredstava za investicije za svoju djelatnost - rekao je Terzo. Za predloženi zakon ovogodišnjim je proračunom FBiH predviđeno 18,5 milijuna KM. - Proračun resornog ministarstva je 356 milijuna KM i 97% tog proračuna ide za naknade i rješavanje zahtjeva braniteljske populacije - dodao je Terzo. Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji. Kako je rekao predstavnik Vlade FBiH, ovim izmjenama su u zakon uvršteni razvojačeni branitelji povratnici na područje RS-a bez obzira na godine, supruge umrlih razvojačenih branitelja povratnika u RS i Distrikt Brčko bez obzira na godine, supruge umrlih razvojačenih branitelja koje imaju više od 57 godina s prebivalištem u Federaciji. Izmjenama zakona se više od 2000 razvojačenih branitelja uvodi u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu koja će se financirati s federalne razine.

Usklađivanje mirovina

Zastupnički dom usvojio je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, kojim je propisano povećanje osnovice, odnosno mjesečne naknade za 13,8%. - Trenutačna osnovica je 641,66 KM, a s ovim zakonskim izmjenama iznosit će 730 KM. Za navedeno su osigurana dva milijuna KM - rekao je Terzo. Naknade će biti usklađivane po tzv. švicarskoj formuli, a to po trenutačnim pokazateljima znači rast naknada svake godine -zaključio je Terzo. Usvojen je i prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevremenom i povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata čije je donošenje predložio zastupnik Zijat Mušić. On je predložio da se izmjenama zakona mirovine koje su ostvarene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju usklađuju isto kao po Zakonu o MIO. Mušić je rekao da je i u ovim izmjenama važna takozvana švicarska formula, koja će omogućiti povećanje sredstava svake godine. - Neki bi rekli da je riječ o najvećim mirovinama, a u ovoj kategoriji je 28.000 građana s minimalnom mirovinom od 382 KM i jedna generacija od onih što su 1996. otišli u mirovinu. Želimo ovim zakonom usklađivati mirovine onako kako ih usklađuju svi u skladu sa Zakonom o MIO - rekao je Musić. Objasnio je da je, prema trenutačnim odredbama Zakona o MIO, usklađivanje 3,5%, a prema Zakonu o braniteljima je manje te se zato traži usklađivanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije