Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Prihvaćen Nacrt proračuna HNŽ-a za 2020. godinu u iznosu od 239,99 milijuna KM

Po riječima Hercega, proračun je planiran u iznosu od 239,99 milijuna maraka i u odnosu na 2019. godinu veći je za oko 17 milijuna maraka.
20. prosinca 2019. u 12:37 0 komentara 95 prikaza
Foto: Fena
Pogledajte galeriju 1/3

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prihvatila je u petak Nacrt proračuna HNŽ-a za 2020. godinu.

Po riječima predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega, proračun je planiran u iznosu od 239,99 milijuna maraka i u odnosu na 2019. godinu veći je za oko 17 milijuna maraka.

- Najveći dio tog uvećanja ide za plaće i doprinose proračunskih korisnika, kao rezultat kolektivnih ugovora potpisanih sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i sa sindikatima policije i državnih službenika. Također, značajno uvećanje, oko dva milijuna maraka grant sredstava, ide za bolnice i domove zdravlja, 4,5 milijuna za izvršne sudske presude i dva milijuna maraka za šport i kulturu - izjavio je Herceg prije početka sjednice Skupštine.

Herceg je dodao kako će Vlada HNŽ-a razmotriti sve primjedbe skupštinskih zastupnika te da očekuje da će Prijedlog proračuna biti usvojen na sljedećoj sjednici Skupštine koja bi se trebala održati do kraja godine.

Predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je kako je u proračunu planiran značajan iznos za poticaje gospodarstvu, poljoprivredi, ugostiteljstvu i turizmu.

- Ovo je možda prilika da Vlada promjeni način poticaja za zapošljavanje, da potičemo zapošljavanje mladih ljudi s ureda za zapošljavanje u privatnim tvrtkama, koje će godinu dana zadržati inženjere svih struka kako bi većina njih, ovisno od rezultata njihova rada, ostajala u tim tvrtkama - istaknuo je Špago.

Dodao je kako se više novca mora usmjeriti i u obrazovanje.

- Ono na čemu ću inzistirati je povećanja grant sredstava za javne visokoškolske ustanove (Sveučilište u Mostaru i Univerzitet "Džemal Bijedić"), kao i na popunu radnih mjesta prema sistematizaciji u Pedagoškim zavodu Mostar i Zavodu za školstvo Mostar, čiji bi stručni kadar u budućem razdoblju trebao raditi na novim nastavnim planovima i programima što nam je itekako potrebno s obzirom na ostvarene rezultate bh. učenika na PISA istraživanju - istaknuo je Špago.

Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović najavio je kako će od Vlade HNŽ-a zatražiti da razmotri mogućnost izdvajanja sredstava za nabavku besplatnih udžbenika.

- Mi moramo poboljšati status i roditelja i djece barem do jedne razine. Otvorit ćemo i pitanje upisnina za studente koji studiraju na dvije javne visokoškolske ustanove u Mostaru, da vidimo kolike su naše mogućnost da kroz proračun participiramo u pokrivanju tih troškova - kazao je Martinović.

S obzirom da se u 2020. godini očekuje usvajanje Zakona o pravima osobama s posebnim potrebama, Martinović je kazao kako će se nastojati u proračunu rezervirati dio sredstava za provedbu tog zakona.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.