oprez

Pretilost očeva može utjecati na to da im kćeri obole od karcinoma dojke

Pretilost očeva
08.09.2016.
u 12:45

Djevojčice čiji su očevi bili pretili u trenutku kad su one začete, imaju 30 posto veće šanse da obole od karcinoma dojke, tvrdi istraživanje sa washintongskog Georgetown sveučilišta, prenosi Pogled.ba

Znanstvenici su utvrdili da pretili miševi koji su se razmnožavali sa ženkama normalne težine dobijaju potomke koji imaju veće šanse za razvoj karcinoma dojke nego ženski potomci očeva koji nisu pretili. Pretilost mijenja mikro RNK potpis, epigenetske regulatore ekspresije gena u spermi oca i tkivu grudi, prenoseći RNK informaciju pretilog oca na kćer. Epigentske promjene su promjene koje nisu uzrokovane promjenama DNK.

Debljina utječe na kvalitetu sperme

Ova mikro RNK molekula regulira odašiljanje signala receptora inzulina koji su povezani sa promjenama u tjelesnoj težini i drugim pojavama povezanima sa nastankom karcinoma. Pretilost majke utječe na karcinom dojke kod ljudi, ali je do sada bilo malo istraživanja o pretilim očevima. Znanstvenici vjeruju da ova studija na životinjama sugerira da epigenetske promjene u spermi imaju posljedice na povećanje rizika slijedeće generacije za obolijevanjem od karcinoma.

Studija je objavljena u časopisu Scientific Report. Idući korak u istraživanju će biti ustanovljavanje je li se isto zbiva i kod ljudi, prenosi The Telegraph.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?