o zdravlju se ne vodi puno brige

Pretilost i nezdrav način života u BiH uzimaju maha

28.01.2022.
u 08:00

Skoro 63% osoba u BiH imalo je prekomjernu težinu prije početka pandemije. Nova istraživanja sigurno će pokazati da je situacija još gora.

Kupnja preko interneta postala je nešto uobičajeno i jasno je da će, unatoč brojnim manjkavostima, nemogućnosti isprobavanja proizvoda i slično, ovakav oblik kupnje i dalje biti popularan jer ne treba napuštati udobnost doma, a sve dođe na vrata, piše Večernji list BiH.

Proteklih dana govori se o brojnim preparatima koji se naručuju preko interneta, a zdravstvene probleme doslovno rješavaju u prvi mah. Ipak, kvaliteta brojnih je upitna.

Konzultirajte se

- Sjećate se prije kada se u tjednicima i mjesečnicima reklamiralo, primjerice, lijekove za poboljšanje stanja kod dijabetesa, masnoće, tlaka..., danas se to prebacilo na internet, ali u puno agresivnijem obliku. Da se razumijemo, nema brzih lijekova, a još manje čudotvornih lijekova. Imamo zdravlje u prirodi, ako se hranimo zdravo, red je da budemo zdravi. Onda, imate tablete ili nadomjestke prehrani koje opet uzimate u konzultaciji s liječnicima. A one oglase u kojima se nudi nešto čudotvorno, bolje ih je preskočiti. Nažalost, ima dosta slučajeva da se oni ne preskoče već ih se kupuje na svoju ruku - upozorava liječnica obiteljske medicine s kojom smo prokomentirali ovu temu. U BiH mnogi misle da je to najlakši lijek, kupiti prašak, pomiješati ga s vodom i onda se liječiti. Popularni su i prašci za mršavljenje. Neki i dalje vjeruju da se ne moraju pokrenuti, a da će se kilogrami istopiti. Skoro 63% osoba u BiH imalo je prekomjernu težinu prije početka pandemije. Nova istraživanja sigurno će pokazati da je situacija još gora. Svako peto dijete do pet godina već ima problema s kilogramima.

Animirati mlade

Ovakve stvari se ne smiju uzimati zdravo za gotovo. To smo prokomentirali i s košarkaškim trenerom i magistrom kineziologije Stipom Brzicom.

- Mobiteli, laptopi, tableti, internet i tako dalje su nešto s čime živimo i živjet ćemo i u budućnosti, ali kretanje kao jedna od 5 osnovnih potreba čovjeka (uz kisik, vodu, hranu i spavanje) ne smije biti zapostavljeno. U svakom čovjeku je potreba za kretanjem urođena i moramo je zadovoljiti, a posebno kod djece. Zato je jako bitno djecu već u ranijoj dobi animirati. Hoće li to biti kroz izlete, šetnje, igre na igralištima, uključivanjem djeteta u neki sport, nije ni važno. Važno je da dijete kroz neki oblik kretnje zadovolji tu potrebu, unutarnji motiv i s vremenom osigura sebi pravilan rast i razvoj - istaknuo je trener.

Jer, ako se ne budemo pridržavali tih pravila, a budemo vjerovali svim “lijekovima” na internetu, i u budućnosti ćemo tonuti sve dublje zbog povećane smrtnosti zbog načina življenja pa do raznih bolesti s kojima se teže izborimo nego druge zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?