još mjesec za prijave birača

Presudni izbori - dijaspora može Hrvate sačuvati u vlasti

02.07.2018.
u 16:50

Ostalo je još oko mjesec dana roka u kojem se birači izvan BiH, ako žele sudjelovati na općim izborim 7. listopada ove godine, moraju prijaviti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH za glasovanje, piše Večernji list BiH. 

Točno do 24. srpnja u ponoć primat će prijave, a do sada ih je stiglo oko 10.000. Iz SIP-a su ranije predali BH Pošti više od 64.000 pošiljki za birače izvan BiH koje sadrže obrasce PRP 2 za osobe koje su bile registrirane na posljednjim lokalnim izborima za glasovanje iz inozemstva.

Prema neslužbenim podacima, u inozemstvu žive 1,2 milijuna bh. građana, od kojih je njih 500.000 s pravom glasa.

Procjene i trend

S obzirom na iskustva iz ranijih godina, i ove se očekuje da najviše prijava pristigne posljednjih dana roka, tako da se u ovom trenutku ne može predvidjeti kakav će biti odziv dijaspore za glasovanje na listopadskim izborima.

Podsjećanja radi, rekordan broj registriranih glasača iz dijaspore na izborima 1996. godine, kada je registrirano 458.000 glasača, nikada nakon te godine nije dosegnut. Naprotiv, od tada se konstantno bilježi trend pada registriranih glasača.

Tako je za izbore 2002. bilo registrirano 58.097 glasača, 2006. taj broj je iznosio 32.441, 2012. registrirano ih je 38.000, a 2016. 42.000. Iako je u ovom trenutku teško procijeniti koliki će biti broj registriranih birača za listopadske izbore, procjene su da se taj broj kreće oko 45.000. Broj registriranih glasača ne znači nužno i jednak broj glasova, ali je taj podatak svakako pokazatelj općeg interesa za izborni proces u BiH.

Oslonac popis iz 1991.

Ono što je važno spomenuti prilikom registracije birača iz dijaspore je da, ako izbjegla osoba iz BiH ne dostavi dokaz o prebivalištu u BiH, Središnje izborno povjerenstvo BiH će provjerom utvrditi nalazi li se na popisu stanovništva iz 1991. godine.

Ako se izbjegla osoba iz BiH bude nalazila na popisu stanovništva iz 1991. godine, bit će upisana u središnji birački popis za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine, za općinu u kojoj je imala prijavljeno prebivalište na popisu stanovništva 1991. godine. Kada su u pitanju kandidacijske liste, SIP je počeo primati liste stranaka, a taj rok bit će otvoren sve do 9. srpnja.

Njihova konačna ovjera bit će završena do 3. kolovoza.

Podsjećamo, na ovogodišnjim izborima sudjeluje 69 političkih stranaka i 34 neovisna kandidata i natjecat će se za nešto više od 500 pozicija. Riječ je o dužnostima za tročlano Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom Parlamenta BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Narodnu skupštinu RS-a, predsjednika i potpredsjednika RS-a te 10 županijskih skupština. Na posljednjim općim izborima u BiH, održanim 2014. godine, stranke su kandidirale 7748 osoba. Prema posljednjim podacima, broj birača čija su imena upisana na središnji birački popis Bosne i Hercegovine iznosi 3,381.000, a koji će biti zaključen 23. kolovoza.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?