HKD Napredak

Presuda u slučaju 'Prlić i drugi' izaziva ogorčenje kod Hrvata

05.12.2017.
u 15:04

Prvostupanjska presuda Haaškog tribunala šestorici Hrvata u slučaju "Prlić i drugi" nije donesena na temelju bitnih činjenica već, često, na temelju političkih ocjena te stoga izaziva ogorčenje kod velikog dijela Hrvata i ne doprinosi pomirenju naroda na ovim prostorima, stav je Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak.

Iz tog društva napominju da sve žrtve uistinu zavrjeđuju pijetet, a zločinci prema osobnoj i zapovijednoj odgovornosti, na temelju činjenica, a ne političkih igara, pravednu kaznu.

Smatraju da je spomenutom presudom Haaški tribunal nanio štetu svom i ugledu UN-a, koje su ga osnovale. Između ostalog, ističu da je osuđujućom presudom hrvatskom vodstvu iz vremena rata, na temelju "udruženog zločinačkog poduhvata" nanesena nepravda svim Hrvatima koje je protjerala Armija BiH. 

Podsjetili su da nije uzeta u obzir i činjenica da su Republika Hrvatska i Hrvati u BiH također pomagali na različite načine Bošnjake u ratnim neprilikama, unatoč činjenici međusobnih zločina. 

Također, smatraju da nije moguće ulaziti u sve razloge i povode rata Armije BiH i Hrvatske vojne obrane (HVO), ali da se Hrvatska ne može stavljati u istu ravan sa Srbijom niti bosanskohercegovački Hrvati sa bosanskohercegovačkim Srbima.

- Unatoč razvidnoj nepravdi, podsjećamo da Haaški sud ne sudi narodima ni državama. Svjesni smo da "nije svako zlo za zlo" te da je hrvatski narod stavljen na novu kušnju i zato valja iznaći novu snagu za obnovu duha kako bi dostojanstveno živio na ovim i svojim prostorima - kazali su iz HKD Napredak.

Poručili su da će Središnja uprava, kao i svi članovi ovog kulturnog društva, i ubuduće nastaviti djelovati "na tom tragu" kako bi svojim radom na polju kulture davali doprinos očuvanju autohtone hrvatske tradicije, misli i običaja u bh., kulturološki, religijski i civilizacijski raznolikom društvu.

Apelirali su na političare, strane diplomate, medije i sve ljude da rade na ublažavanju negativnih posljedica navedene presude te smanjivanju tenzija.

- Osobito cijenimo svaki istup bošnjačkih autoriteta kad podsjećaju na dobro i pomoć koje su Bošnjaci doživjeli od Hrvata. U tom smislu, Napredak će, kao i do sada, raditi na pomirenju te dijalogu i ekumenizmu radi što bolje budućnosti Hrvata, Bošnjaka, Srba i svih drugih građana BiH - priopćeno je iz HKD Napredak, prenosi Fena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?