Znanstvenici potvrdili

Prerađeno crveno meso može uzrokovati rak!

meso
26.10.2015.
u 14:03

Konzumacija crvenog mesa je "vjerojatno kancerogena" za ljude, dok se prerađevine od crvenog mesa smatraju kancerogenima, objavili su u svom izvješću znanstvenici iz deset zemalja. 

Prerađeno crveno meso može uzrokovati rak debelog crijeva, rekli su stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi Reuters. Pod prerađeno meso misli se na meso koje je tretirano raznim postupcima da bi mu se produžio vijek trajanja, kao npr. dimljenje, sušenje, dodavanje soli ili konzervansa. 

Pod crvenim mesom koje se istraživalo smatra se govedina, teletina, svinjetina, janjetina, ovčetina, konjetina.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) bazirana u Francuskoj, a koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije, stavila je prerađeno meso poput hrenovki, slanine, šunke i kobasica u grupu kancerogenih proizvoda poput duhana, azbesta i ispušnih plinova. Tvrde kako postoje jasni dokazi da takvi mesni proizvodi uzrokuju rak. 

Prema ojavljenom izvješću, 50 grama prerađenog mesa, što je oko dvije kriške slanine, dnevno povećava rizik od raka za čak 18 posto!

"Rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva zbog konzumiranja mesnih prerađevina i dalje je malen, no on raste s količinom pojedenog mesa takve vrste", rekao je dr. Kurt Straif u izjavi.

Previše neprerađenog crvenog mesa također je opasno i vjerojatno kancerogeno za ljude. Konzumacija crvenog mesa je također povezana, tvrde znanstvenici, s rakom gušterače te rakom prostate.

WHO procjenjuje da meso kod ljudi prouzrokuje razne bolesti koje, samo u Velikoj Britaniji, godišnje odnesu 150.000 života, piše Daily Mail. Među najčešćim bolestima koje prouzrokuje crveno meso je rak debelog crijeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?