Jagode

Prepuno antioksidansa, snižava tlak i kolesterol: Voće od samo 33 kalorije odličan je saveznik u mršavljenju

25.04.2024.
u 07:40

Ovo ukusno proljetno voće iznimno je zdravo i savršeno za one koji bi voljeli stesati liniju do ljeta

S proljećem nam je stiglo i mnogo ukusnog sezonskog voća, među njima i mnogima omiljene jagode. Jagode nisu samo hedonistički doživljaj, već i bogat izvor vitamina, minerala i ljekovitih sastojaka, a uz sve to imaju samo 33 kalorije pa će biti odličan saveznik onima koji bi se voljeli stesati do ljeta.

Prava riznica antioksidansa

Za početak, jagode su prava mala riznica antioksidansa. Jagode su četvrte na popisu namirnica s najvećom koncentracijom antioksidansa, koji štite vaše tijelo od slobodnih radikala i time usporavaju starenje i uzrokuju mnoge bolesti.

Odličan izvor vitamina C

Izvrstan su izvor vitamina C koji jača arterije i nadbubrežne žlijezde, poznate i kao žlijezde stresa, a trebaju više vitamina C nego bilo koji organ u tijelu. Samo osam jagoda ima više vitamina C od jedne naranče.

Regulator šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da jagode pomažu u regulaciji šećera u krvi. Samo jedna šalica dnevno može igrati veliku ulogu u prevenciji bolesti krvi. Razina šećera u krvi povezana je s pretilošću, promjenama raspoloženja, dijabetesom i hipoglikemijom.

Reguliraju krvni tlak i kolesterol

Jedna porcija jagoda sadrži 134 mg kalija koji regulira krvni tlak i djeluje kao zaštita od negativnog djelovanja natrija. Jagode spadaju u skupinu najzdravijih namirnica za srce. Sadrže elaginsku kiselinu i flavonoide koji pozitivno djeluju na kardiovaskularni sustav. Smanjuju razinu lošeg kolesterola koji uzrokuje začepljenje arterija.

Djeluju protuupalno

Jagode djeluju protuupalno i ublažavaju bolove. Znanost je dokazala da jagode smanjuju markere upale. Preporuka je da ih konzumirate tri puta tjedno kako biste smanjili rizik od upala, a zbog njihovog prekrasnog okusa vjerujemo da ni češća konzumacija neće biti problem.

Ljekovita svojstva lišća i korijena jagode

List i korijen jagode jednako su ljekoviti kao i plod. Čaj se pije kao lijek protiv probavnih tegoba, grlobolje i prehlade, a u posljednje vrijeme sve se više piše o blagotvornosti lišća u liječenju reume, artritisa i gihta.

Čaj od lišća jagode

Uzmite stabljike vrtnih jagoda, a još bolje - od šumskih jagoda. Jednu žličicu nasjeckanih stabljika prelijte čašom kipuće vode. Ostavite čaj poklopljen 20 minuta. Pijte ovaj ugodan i vrlo ljekovit napitak tri puta dnevno.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije