Vijeće za djecu BiH

Preporuke za suzbijanje vršnjačkog nasilja

nasilje
21.01.2016.
u 16:22

Vijeće za djecu BiH poziva nadležna ministarstva obrazovanja i pedagoške zavode da hitno naprave konkretni plan mjera za sprječavanje vršnjačkog nasilja u školama

Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu održalo sjednicu na kojoj je naglasak stavljen na aktivosti s ciljem suzbijanja vršnjačkog nasilja. Članovi Vijeća razmotrili su provođenje Akcijskog plana za djecu BiH 2015.-2018. te u cilju provođenja mjera za suzbijanje vršnjačkog nasilja donijeli su sljedeće zaključke:
 
1. Vijeće za djecu BiH će organizirati tematske stručne sastanke s nadležnim ministarstvima u entitetima i županijama i Brčko distriktu s ciljem predočavanja ovih i drugih mjera koje utvrđuje AP za djecu i drugih dokumenta i međunarodnih standarda: u cilju poboljšanja implementacije AP za djecu, bolje koordinacije nadležnih institucija u BiH i drugih organizacija i tijela uključenih u implementaciju AP za djecu, pružanja podrške institucijama u planiranju konkretnih aktivnosti na poboljšanju zaštite djece od vršnjačkog nasilja, i generalno od nasilja, a na osnovu već donesenih planova smjernica i strategija u Bosni i Hercegovini.

2. U skladu s inicijativama usvojenim u prisincu 2015. g. od strane Vijeće za djecu BiH, a koje su upućene nadležnim institucijama i odnose se na mjere smanjenja nasilja nad djecom, pozivaju se nadležne institucije i organizacije da preduzmu odgovarajuće mjere i što hitnije dostave informacije (60 dana) kako bi se u roku od 90 dana od strane Vijeću za djecu BiH napravilo posebno Izvješće koje se odnosi na problem vršnjačkog nasilja i dalje u kontinuitetu pratio napredak u ovim aktivnostima.

3. Vijeće za djecu BiH poziva nadležna ministarstva obrazovanja i pedagoške zavode da hitno na osnovu inicijative VD BiH, a u skladu s AP za djecu BiH naprave konkretni plan mjera za sprječavanje vršnjačkog nasilja u školama, te u vezi s istim dostave informacije o provedenim aktivnostima.

4. Predalažemo VSTV da u suradnji s entitetskim i županijskim tužiteljstvima i Tužiteljstvom Distrikta uradi analizu broja prijavljenih i procesuiranih slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja djece u 2015. godini.

5. Predlažemo da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ubrza implementaciju mjera 4., 5. i 6., iz AP za djecu koje se odnose na nasilju nad djecom, te da izradi Izvješće o provođenju Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom u BiH i izradi Izvješće o provođenju Smjernica za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u BiH koje su donesene po osnovu ove Strategije. 

6. Potrebno je da Ministarstvo sigurnosti BiH pokrene aktivnosi vezane za zaštitu djece i sprječavanja nasilja nad djecom putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija u BiH  i nakon 2015. godine.

7. Potrebno je da Ministarstvo pravde BiH, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, razmotre mogućnost izrade nove Strategije za borbu protiv maloljetničkog prestupništva. 

8. Da sve institucije, organizacije i udruženja koji rade s djecom i za djecu (u svim oblastima npr. obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita, kultura sport, sigurnost, pravda i drugi) donesu kodekse ponašanja za zaposlene i osiguraju kontinuiranu obuku i primjenu kodeksa.

9. Da Mreža „Snažniji glas za djecu“ pripremi Smjernica za određivanje najboljeg interesa djeteta u svakoj oblasti i distribuirati ih u javnim i privatnim ustanovama socijalne pomoći, obrazovanja, zdravstva, sudovima, upravnim organima i zakonodavnim tijelima kako bi poboljšala djelovanje profesionalaca u institucijama u najboljem interesu djece u BiH.
 
10. Da u najboljem interesu djece Vijeće ministara BiH, nadležne vlade entiteta i županija, općina osiguraju adekvatne ljudske, tehničke i financijske resurse kako bi provođenje Akcijskog plana za djecu BiH 2015 – 2018. bilo ostvareno na sveobuhvatan i dosljedan način na cijeloj teritoriji BiH.

11. Da u kontinuitetu, najmanje kvartalno javnost bude obaviještena o provođenju ovih mjera od strane Vijeća za djecu u suradnji s nadležnim ministarstvima i organizacijama koje su uključene u rad Vijeća za djecu BiH, priopćeno je iz Vijeća za djecu BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?