U 75. godini života

Preminuo prof. dr. sc. fra Božo Lujić

04.06.2021.
u 15:45

Prof. dr. sc. fra Božo Lujić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, preminuo je u Zagrebu, na svetkovinu Tijelova, 3. lipnja, u 75. godini života, prenosi nedjelja.ba.

Fra Božo rođen je 11. studenoga 1946. Osnovnu školu pohađao je u Donjoj Dubici i Bosanskom Šamcu, klasičnu gimnaziju u Visokom, filozofsko-teološki studij u Sarajevu, a poslijediplomski na Teološkom fakultetu u Ljubljani. Magistrirao je s radom: Poziv i poslanje proroka Jeremije (1977.), a doktorirao na temu: Iskustvo Boga i čovjeka u Jeremijinoj knjizi (1982.). Za svećenika je zaređen 1974.

Dodatni studij, a potom i magisterij biblijskih znanosti na Papinskom biblijskom institutu u Rimu završio je 1989. Nakon toga pohađao je studij na Franjevačkom biblijskom institutu u Jeruzalemu (1989.-1990.). Stekao je i diplomu na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu 1984.

Bio je dekan na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu afiliranoj Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 1997. do 2000.

Duži niz godina bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Jukić, te član uredništva časopisa Bosna Franciscana, Biblija danas, Svjetlo riječi. Bio je voditelj projekta novoga prijevoda Svetoga pisma Starog zavjeta, te i sam prevoditelj više biblijskih knjiga s hebrejskoga na hrvatski jezik u organizaciji Hrvatskoga biblijskoga društva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije