Uspješni poduzetnik u BiH i Hrvatskoj

Preminuo Mirko Grbešić

23.08.2022.
u 15:22

Preminuo je Mirko Grbešić, uspješni poduzetnik u BiH i Hrvatskoj.  

Rođen je 11. kolovoza 1960. u Širokom Brijegu. 

Mirko Grbešić jedan je od najpoznatijih i najuspješnijih hrvatskih gospodarstvenika uopće.

1989. godine osnovao je tvrtku Mepas d.o.o. koja se bavila proizvodnjom i prodajom mesa, te ubrzo postala jedna od najjačih u toj branši u Hercegovini.

1995. dovršena je zgrada Mepasa s velikim skladišnim prostorom u Širokom Brijegu, nakon čega se tvrtka širi.

1998. je godina u kojoj je Grbešić napravio jedan od najvećih poslovnih poteza. Naime, tada je za 20 milijuna njemačkih maraka kupio osječku Saponiju. Nakon toga je postao vlasnikom bjelovarskog Koestlina.

Za osječki Kandit dao je šest milijuna eura te još prilično uložio kako bi se brand vratio na police i među potrošače. Uz to, preuzeo je obvezu da će do 2014. premjestiti tvornicu s postojeće lokacije i napraviti novu u osječkom predgrađu Nemetinu. Ta investicija je vrijedna 20 milijuna eura.

Grbešić je naglašavao da su Koestlin i Kandit dva srodna programa u konditorskoj industriji koji se međusobno nadopunjuju a okrupnjavanje proizvodnje je osnovni preduvjet dugoročnog opstanka na tržištu.

2000. godine Mepas otkupljuje i tvrtku metalne proizvodnje i ugradnje Metalac iz Širokog Brijega. Grbešić je, također, postao vlasnikom Maraske i Brodomerkura, s tim da je Marasku kasnije kupila Stanić grupacija.

2012. je u Mostaru otvorio najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini koji se prostire na skoro 100 tisuća četvornih metara a nosi naziv Mepas Mall.

 


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?