Vjetar i snježno nevrijeme odnijeli krovište Područne OŠ Pištaline

Premijer Rošić: „Roditelji su u pravu: moje dijete ne bi učilo u ovakvoj školi!“

asdas
Foto: Vecernji list BiH
1/6
18.01.2017.
u 12:15

Pištaljanski osnovci - za drugo polugodište alternativni prostor, u rujnu u novu školu.

Vjetar i snježno nevrijeme odnijeli su ne tako davno postavljeno krovište sa zgrade Područne osnovne škole u Pištalinama pokraj Bosanske Krupe samo nekoliko minuta poslije nego što su učenici dobili đačke knjižice s upisanim ocjenama za prvo polugodište i napustili školsko dvorište, piše Večernji list BiH. Prelilo je to čašu strpljenja roditelja koji su svoju djecu, s brigom, svaki dan slali u školu. Više ih nije zanimao niti zakon, niti kazne i suglasili su se da djeci, u staru školu, više ne daju na nastavu.

Vrata nove škole

Najvažnije - oko problema su se u Pištalinama okupili svi u mjesnoj i lokalnoj zajednici uz podršku roditeljima i s opredjeljenjem da na dugogodišnji problem odgovore rješenjem poslije kojeg će djeca, na nastavu, ulaziti na vrata nove škole. Prvi dan poslije proteklog vikenda, postignut je zajednički dogovor da se u tijeku tjedna pronađe i dogovori najbolje rješenje za odvijanje nastave u drugome polugodištu u Pištalinama i da u novoj 2017/2018. školskoj godini, s jeseni, Pištaljani-školarci nastavu počnu slušati u učionicama nove škole čija je gradnja započeta prije ravno deset godina. U Pištalinama je zbog iznenadnog problema, u inače izvanrednoj situaciji odvijanja nastave u ovoj školi već više od desetljeća, poslije devastacije krovišta koje je prouzročio vjetar, a potom i kiša i snijeg, bio premijer Unsko-sanske županije Husein Rošić s ministrom obrazovanja Adisom Muharemovićem. Premijer je upoznat s novonastalim problemom u Pištalinama i pismom koje su preko Vijeća roditelja i škole uputili roditelji djece koja se školuju u Pištalinama. Pred staru školu, izaslanstvo Vlade stiglo je s namjerom da djeluje interventno, sanira problem i da se što prije osiguraju uvjeti da se može odvijati nastava u drugome polugodištu. Takav stav su imali dok se nisu suočili s praznim učionicama. Krov se mogao i popraviti,ali sumorna stvarnost u unutrašnjosti škole, interventnom sanacijom, baš nikako ne. Žalbe roditelja, briga za sigurnost i zdravlje učenika, dugo su bili adresirani samo na Prvu osnovnu školu, kasnije na lokalnu zajednicu, pa je tako, poslije brojnih aktivnosti, poslije mnogo godina, započela aktivnost na izgradnji nove škole. Vjerovali ili ne, stara je izgrađena prije devedeset godina.

Strpljenje na kušnji

I poslije svih tih godina, sve vidljivo okom da je nešto činjeno u staroj školi je jedna uređena učionica za prvašiće i sanitarni čvor u jednome dijelu škole. Sve ostalo je bilo i pored ulaganja – nepopravljivo. Strpljenje roditelja je bilo često na kušnji, a posljednjim vjetrom, kišom i snijegom i nestalo. Odlučno su oni kazali i pismom poručili nadležnima, da djeci više neće dopustiti da pohađaju nastavu u starom objektu u koji se davno uvukla „neizliječiva“ vlaga. Klimave stube, derutni i nestabilni stropovi, i cijelo stoljeće stara stolarija, loše instalacije, uz stolce i stolove koji su stari i više od sedamdeset godina, stvarnost je, koju su, uz učenje i nastavu, svakodnevno živjele sve poslijeratne generacije pištaljanskih osnovaca. Vršitelje dužnosti ravnatelja Prve osnovne škole Bosanska Krupa, pod čijim je rukovođenjem i područna škola u Pištalinama, Amir Velić, naglasio je da se trenutačno u Pištalinama obrazuje 186 učenika, 54 od petoga do osmoga, a 132 od prvoga do petoga razreda. To je i najbrojnija područna škola u bosanskokrupskoj općini. On je naglasio da vjeruje kakko će napokon doći vrijeme da se ovaj problem riješi onako kako je trebao davno, a to je, po njegovu i mišljenju nastavnoga osoblja i roditelja, jači angažman na konačnom završetku nove škole.

Alternativni prostor

Svi koji su se okupili oko problema u područnoj školi u Pištalinama, poslije obilaska svih prostora u kojima se do kraja prvoga polugodišta odvijala nastava, posjetili su i novu pištaljansku školu u izgradnji. Škola je u tijeku protekle godine dobila krovište, ali i pored očekivanja, pa i obećanja mnogih, poslije pokrivanja nove škole, u nastavak gradnje nije došla niti jedna konvertibilna marka. Premijer Unsko-sanske županije Husein Rošić je, naglašavajući da u potpunosti razumije roditelje djece u njihovoj odluci da više neće dopustiti da djeca idu u staru školu, kazao kako će Vlada USŽ osigurati dovoljna sredstva da se u novom školskom objektu završi nekoliko školskih učionica u kojima bi djeca od rujna pohađala nastavu u narednoj školskoj godini. Do tad iznaći ćemo mogućnosti alternativnog prostora u kojem bi se izvodila nastava jer je u sadašnjoj zgradi to nemoguće a bilo kakva ulaganja bila bi uzaludna. Predstoji tjedan u kojem će uz dogovor s roditeljima odgovorni za odvijanje nastave iznaći najbolje rješenje, kako osnovci iz područne škole Pištaline, u drugome polugodištu ne bi prekidali nastavni proces. Za konačan završetak cjelokupne školske zgrade sredstva će se kasnije pokušati iznaći s viših razina vlasti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije