trodnevni posjet

Premijer Pakistana doputovao u BiH

pakistan
Foto: FENA
1/2
20.12.2016.
u 14:19

Premijer Pakistana Nawaz Sharif doputovao je danas u trodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini, a na zračnoj luci u Sarajevu dočekala ga je brojno bh. izaslanstvo u kojem je bio i veleposlanik BiH u Pakistanu Nedim Makarević.

Službeni dio posjeta počinje sutra, a predviđeno je da se Sharif susretne s članovima Predsjedništva BiH kao i članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Također, predviđeno je da se susretne i s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem. Povodom ovog posjeta za sutra je predviđen poslovni forum u Vanjskotrgovinskoj komori BiH s bh. i pakistanskim gospodarstvenicima. 

U četvrtak će pakistanski premijer obići i grob prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića na Kovačima kojeg je i osobno poznavao jer je prvi put u posjet BiH došao ratne 1993. godine.

Posjet BiH premijer će okončati u četvrtak obilaskom izložbe o Srebrenici u sarajevskoj Galeriji "11/07/95".

Kako je za Fenu kazao veleposlanik Makarević od ovog posjeta očekuje se mnogo, posebno od poslovnog foruma koji je predviđen za sutra.

- Posjet znači mnogo jer je Pakistan prijateljska zemlja koja je u ranijim godinama pomagala BiH, a posljednji put to je bilo nakon poplava - podsjetio je Makarević.

Dodao je i da je Pakistan s 813 kvadratnih kilometara površine, 200 milijuna stanovnika, i oko 300 nuklearnih glava velika sila i prijatelj BiH kojeg se treba uvažavati.

- Mogućnosti su u razvoju trgovine, tekstilne i prehrambene, ali prije svega namjenske industrije - istaknuo je bh. veleposlanik u Pakistanu.

Iznio je i podatak da je 2013. godine izvoz u Pakistan iz BiH bio na razini 100.000 KM, a danas je to na razini od 10 milijuna KM, ali može biti i veći od 100 milijuna KM.

Kako je zaključio Makarević sve se može dogovoriti na najvišoj razini između dužnosnika dviju zemalja i te mogućnosti su realne, a upravo zato ovi susreti su dobri.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?