Financiranje terorističke mreže

Preko BiH je Al-Kaidi i Bin Ladenu u ratu uplaćeno 18 milijuna dolara

storyeditor/2023-06-05/PXL_EXP_090921_34529422.jpg
06.06.2023.
u 16:02

Pomoć za muslimane u ratu bila je paravan za financiranje terorističke organizacije koja je u BiH slala svoje članove kao bazu za napade u Europi

Nekadašnja glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte svojedobno je dostavila vlastima Bosne i Hercegovine analizu financijske dokumentacije o donatorskim sredstvima koja su stizala bošnjačkoj strani u ratu, a iz koje je vidljivo kako je to bio paravan za financiranje terorističke mreže Al-Kaide te njezina čelnika Osame bin Ladena, piše Večernji list BiH. Potvrdili su to javno nekadašnji šef bošnjačke obavještajne Agencije za istrage i dokumentaciju (AID) Munir Alibabić​, a prije njega i ravnatelj Federalne uprave policije (FUP) Zlatko Miletić, što je u najvećem dijelu javnosti BiH prešućeno te se nastavilo zataškavati upravo to kakvu je sudbinu doživio i spis koji se i danas navodno nalazi u ladicama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Sve financijske operacije potpisivali su sudanski državljanin Fatih El Hassanein​ i Hasan Čengić, koji je nedavno umro, a obnašao je brojne dužnosti, među kojima je i ona predsjednika Sabora Islamske zajednice BiH.

Šutnja Haaga

Alibabić je posvjedočio o dokumentima dostavljenima iz Haaškoga suda, gdje je ova dokumentacija također prikrivena te nije uopće upotrijebljena u dokazivanju zločina mudžahedina i drugih stranih boraca koji su, očito, u BiH sustavno slani kako bi gradili bazu za terorističke napade na Europu. O tome je govorio i tvorac Daytona Richard Holbrooke​ kazavši kako bi Al-Kaida Zapad "napala iz Bosne da se nije dogodio Dayton". - Ja sam uglavnom vidio da je riječ o bilješkama financijske policije i da su autori tih preslika kriminalističke službe Austrije i Njemačke koje su ilegalno došle u posjed tih dokumenata. Onda sam sa svojim inspektorima dao nalog da to razvrstaju. Oni su to učinili i selektirali te dokumente po interesu, sadržaju. Ispostavilo se da se ti dokumenti odnose na određeni kriminal u kojima se nalaze dokazi za 20 čelnika SDA na čelu s Fatihom El Hassaneinom​, šefom TWRA - rekao je Alibabić na Face TV. Upitan kakvi su dokumenti bili u pitanju, dao je šokantan odgovor. - Tu je riječ o milijunskim krađama donacija i financiranju terorističke mreže Al-Kaida - istaknuo je. Dodao je kako je o svemu izvijestio nekadašnjeg šefa FUP-a Dragana Lukača koji je sve to zataškao u dogovoru s vrhom SDA te da je jedno izvješće dostavio i Mustafi Bisiću, tužitelju iz SDA, koji je, uz ostale, ranije sudjelovao i u montiranju procesa u slučaju ubojstva Joze Leutara. Alibabić je posvjedočio da su iz toga crnoga fonda financirana i tri smaknuća nepodobnih Bošnjaka. Mnogo više detalja o financiranju Al-Kaide iznio je Miletić, iako se Munir Alibabić ne slaže da je samo 18 milijuna dolara uplaćeno ovoj terorističkoj organizaciji. - Spominjali su nedavno u javnosti jednoga klijenta koji je, jedini za kojega znam u jugoistočnoj Europi, novac iz Bosne i Hercegovine, a u pitanju je 18 milijuna dolara, prebacio Osami bin Ladenu. Dokaz o tome, a evo da ih uputim, neću spominjati ime tog čovjeka, nalazi se u državnom Tužiteljstvu. Znači, originalan dokument iz banke Die Erste iz Beča. Mi smo sedam godina tražili da dođemo do tog dokumenta - rekao je Miletić. Šokantno je potvrdio kako je SDA stajao iza sponzorstva terorističke organizacije Al-Kaide. - Čovjek koji je bio siva eminencija u SDA iz BiH poslao je 18 milijuna dolara Al-Kaidi. Štitio ga je sustav - dodao je Miletić. Objasnio je i detalje istrage koja je vođena u policijskoj agenciji kojoj je bio na čelu, odnosno detalje do kojih su došli i strani istražitelji koji su dokaze ustupili vlastima u BiH. On je naveo kako su policijske agencije zapravo istraživale pronevjere, odnosno tvrdnje o ratnom profiterstvu na štetu Bošnjaka.

Organizacija TWRA

Ogromne količine novca stizale su iz cijeloga arapskoga i muslimanskog svijeta zbog sentimenta prema braći u BiH, no velike količine odlazile su u privatne džepove elite SDA, koja je pak bila u dosluhu i sa svjetskim teroristima. A sadržaj kaznene prijave, koja još uvijek skuplja prašinu i čije aktiviranje sprječava SDA-ova duboka država, govorio je o tome kako je dio novca poslan natrag organizaciji Third World Relief Agency (TWRA) sa sjedištem u Beču, a te dokumente potpisao je upravo Čengić. Računima TWRA u Beču upravljali su Čengić i El Hassanein​. Tijekom istrage financijske dokumentacije poslije zatvorene organizacije TWRA dokazano je kako je Čengić prebacivao novac i Waelu Hamzi Jelaidanu​, koji je javnosti poznatiji kao Abu Al-Hassan Al-Madani. Njega se spominje u najužem krugu osnivača davno razbijene terorističke mreže. Preko TWRA financirana je i organizacija BIF za koju je dokazana povezanost s rušenjem newyorških tornjeva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije