tijekom prošle godine

Smanjen broj nezaposlenih osoba za 27.546

nezaposleni
16.02.2017.
u 12:15

Danas je u prostorijama Agencije za rad i zapošljavanje BiH održana press konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati rada Agencije za rad i zapošljavanje BiH tijekom 2016. godine. Na press konferenciji novinarima se obratio direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamer Bandić.

Direktor Bandić je naglasio da se u 2016. godini nastavio trend smanjenja broja registriranih nezaposlenih osoba, povećanje broja zaposlenih osoba s evidencija službi i zavoda za zapošljavanje, te povećanje broja prijavljenih potreba za radnicima od strane poslodavaca. Tako je u 2016. godini zabilježeno smanjenje broja registriranih nezaposlenih osoba za 27.546 osoba ili 5,12% u odnosu na 2015. godinu, zatim povećanje broja zaposlenih osoba sa evidencija zavoda i službi zapošljavanja za 20.795 osoba ili 18,67%, te povećanje broja prijavljenih potreba za zapošljavanjem radnika za 43,81%. Pozitivne promjene na tržištu rada pratili su i rezultati Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH u 2016. godini posredovala u zapošljavanju ukupno 5.857 naših građana, po osnovu realizacije Sporazuma o zapošljavanju sa Republikom Slovenijom i Dogovora o posredovanju pri zapošljavanju radnika u SR Njemačkoj. Od tog broja u Republici Sloveniji je zaposleno 4.778 naših građana, a u SR Njemačkoj 1.079 naših građana.

Direktor Bandić je posebno naglasio prednosti zapošljavanja naših državljana putem međudržavnih sporazuma. Svi naši građani zaposleni u inoszemstvu posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH
imaju legalan radni status što im daje osnovu da uživaju sva prava koja imaju i domaći radnici, da budu zaštićeni na radu, te da imaju riješeno zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Također, ono što je bitno jeste da su svi ovi radnici uredno odjavljeni s evidencija nezaposlenih u Bosni i Hercegovini što daje prostor zavodima i službama zapošljavanja da na kvalitetniji način rade sa stvarno nezaposlenim osobama, priopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije