Ministar Gordan Grlić Radman o izbornoj reformi

Prekinuti diskriminaciju i preglasavanje Hrvata u BiH

28.01.2022.
u 12:16

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman pozvao je jučer na provedbu izborne reforme u BiH očito aludirajući na bošnjačke pokušaje opstruiranja ovoga procesa. “EU je protiv onih koji odugovlače s reformama i podržavaju status quo. Hrvatska je najzainteresiranija za političku stabilnost. Vrijeme istječe, ovo je izborna godina. Mislim da je svima u interesu imati stabilnu i funkcionalnu BiH koja je usmjerena na Europu. Ustrajemo na cjelovitoj BiH. Da je do Hrvatske, BiH bi već bila u EU”, rekao je Grlić Radman. Ranije je pak istaknuo kako se ne bi smjelo propustiti priliku koja se pruža u Neumu.

“Dajemo punu potporu gospodinu Palmeru i gospođi Eichhorst u nastojanju da se postigne dogovor, koji bi omogućio pravo pripadnika triju konstitutivnih naroda i svih građana da mogu uistinu slobodno birati onoga tko će ih zastupati. Također smo uvjereni da će visoki predstavnik Schmidt doprinijeti potrebnom razumijevanju kako sva tri konstitutivna naroda u BiH moraju biti zadovoljna svojim ukupnim položajem i zato i njemu u tom pogledu dajemo potporu kako bi se što prije došlo do potrebnog kompromisa. Dakle, izbornom inženjeringu koji je uglavnom provođen na štetu Hrvata u BiH mora doći kraj i to kako bi se okrenula nova bolja stranica u BiH”, rekao je hrvatski šef diplomacije za portal Dnevnik iz Mostara. Po njegovim riječima, ključna je uloga američke administracije te je pritom upozorio kako svako podrivanje temeljnih odrednica Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, poput konstitutivnosti i ravnopravnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba i svih ostalih građana, otvara geopolitičku nestabilnost. Podsjetio je i kako je na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a pozvao na prekid diskriminacije Hrvata u izbornom procesu kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti. On je nedopustivim ocijenio nastavak preglasavanja Hrvata i dodao kako je poštivanje njihovih prava kompatibilno s eliminiranjem diskriminacije prema manjinama.

“Koncept poštivanja konstitutivnih naroda i poštivanja jednakih prava svih ostalih građana kompatibilni su s presudom ‘Sejdić i Finci’. I to svjedoče brojni izborni modeli koji su u prethodnim mjesecima predstavljeni od Hrvatskog narodnog sabora BiH. A oni koji se zalažu za ukidanje konstitutivnosti naroda u biti su protiv provedbe presude ‘Sejdić i Finci’, a samim time i europskog puta Bosne i Hercegovine. A osim toga, Hrvatska je kao supotpisnica Daytonsko-pariškog sporazuma dužna skrbiti o Hrvatima u BiH i nikada više neće prihvatiti kršenja slova i duha Daytona, a vjerujem da tako misli i veći dio međunarodne zajednice”, rekao je Grlić Radman za Dnevnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?