Nacrt Zakona o šumama

Znatno veće kazne za nepoštivanje odredbi korisnicima šuma

13.05.2017.
u 07:00

U Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobren je nacrt Zakona o šumama koji je upućen na tromjesečnu javnu raspravu. Tim zakonom utvrđuje se nadležnosti, odgovornosti i sankcije u oblasti šumarstva. Također, uređuje se vlasništvo, upravljanje, gospodarenje i financiranje ove oblasti, piše Večernji list BiH. 
Prema podacima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, šume i šumska zemljišta u Federaciji BiH čine oko 50 posto ukupnog životnog prostora te stoga upravljanje i gospodarenje šumama i šumskim zemljištem predstavlja nesumnjiv vitalni državni interes.
Nacrt zakona o šumama prvenstveno uređuje očuvanje i zaštitu šume i šumskog zemljišta. Zakonom se osigurava i održivo gospodarenje šumama. Korisnicima šuma dano je na korištenje ovo prirodno bogatstvo, ali su oni također odgovorni i za svako stablo kojim gospodare, kao i za bespravno zauzimanje zemljišta, odlaganje otpada i sve radnje koje se odvijaju u šumi i na šumskom zemljištu, tj. dane su im nadležnosti, obveze, a samim time i odgovornosti te sankcije za nepostupanje po ovom zakonu. Ovim zakonom predviđene su mnogo ZZtako i za sve one koji se ponašaju suprotno zakonu. Lokalnim zajednicama omogućeno je sudjelovati u donošenju planskih dokumenata na osnovi kojih se gospodari u šumarstvu, kao i da im se naknada za korištenje šuma plaća izravno na njihove račune, a po izdanim fakturama.
Zakonom se osigurava i transparentan način prodaje šumskih drvnih dobara. Za razliku od prethodnog Zakona o šumama, u odjeljku planiranja i privređivanja u šumarstvu, pojednostavljena je procedura i propisano da odluku o formiranju šumsko-gospodarskih područja i reviziji njihovih granica donosi Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji se zasniva na stručnom elaboratu i mišljenju županijskoga ministarstva nadležnoga za poslove šumarstva. Zakon propisuje i da je glavni strateški planski dokument “Šumarski program FBiH” kojim se, uz poštivanje međunarodne i domaće legislative, definira opća politika šumarstva, gospodarenje šumama i šumskim zemljištima, kao i gospodarenje divljači.
On se sastoji iz dva dijela - općeg, koji određuje glavne ciljeve, načela i smjernice za trajno gospodarenje šumama u FBiH, te izvedbenoga, u kojem su postavljeni i razrađeni ciljevi i određen način njihove realizacije u određenom roku, uključujući financiranje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?