BiH zanimljiva

Predstavništva u FBiH imaju 42 zemlje, među kojima i Afganistan, Katar, Kosovo...

30.08.2021.
u 21:20

Osobe iz četrdeset i dvije strane države imaju čak 357 svojih predstavništva na području FBiH. Najveći broj predstavništva otvorile su strane osobe iz Hrvatske, riječ je o 90 osoba ili 25,21 posto, Slovenije - 35 ili 9,80 posto, SAD-a - 32 ili 8,96 posto, Srbije - 25 ili 7 posto, Njemačke - 23 ili 6,44 posto, Austrije - 17 ili 4,76 posto, Mađarske i Turske - 15 ili 4,20 posto, Italije - 13 ili 3,64 posto, Švicarske - 12 ili 3,36 posto i Velike Britanije - 8 ili 2,24 posto, piše Večernji list BiH. 

Od grada do županije

Svoja predstavništva u ovoj zemlji imaju i osobe iz Nizozemske, Češke, Makedonije, Francuske, Kosova, Belgije, Kine, Švedske, UAE-a, Rumunjske, Crne Gore, Kanade, Australije, Irana, Cipra, Poljske, Slovačke Republike, Egipta, Grčke, Irske, Španjolske, Norveške, Britanskih Djevičanskih otoka, Danske, Bugarske, Pakistana, Islanda, Afganistana, Katara, Malte i Šri Lanke. Tako su na području ove zemlje registrirana predstavništva brojnih zvučnih tvrtki, poput Johnson&Johnsona, Toyote, Loreala Adria, Nobela, Saponije, Plive, Canon Medicala…

Prema podacima iz informacije o registriranim predstavništvima stranih osoba u Federaciji BiH, države s najvećim brojem predstavništva nisu se promijenile u odnosu na 2020. godinu. Od ukupnog broja predstavništva na području FBiH, najviše ih je registrirano u Sarajevskoj županiji, gdje su, prema spomenutoj informaciji, otvorena čak 263 predstavništva ili 73,67 posto od ukupnog broja. Na drugom mjestu prema broju registriranih predstavništva nalazi se HNŽ, gdje su registrirana 34 predstavništva ili 9,57 posto, zatim slijedi ZHŽ s registrirana 23 predstavništva ili 6,44 posto.

Na sljedećem mjestu je Tuzlanska županija sa 16 ili 4,48 posto, zatim ZDŽ s registriranih 14 predstavništva ili 3,92 posto te USŽ, HBŽ i Posavska županija s po 2 registrirana predstavništva ili 0,56 posto. Osobama iz stranih zemalja za otvaranje svojih predstavništva najmanje je zanimljiva Srednjobosanska županija koja, prema podacima iz navedenoga dokumenta, ima registrirano tek jedno predstavništvo ili 0,28 posto.

Sukladno činjenici da je najveći broj stranih osoba za otvaranje predstavništva izabrao Sarajevsku županiju, Sarajevo se može pohvaliti činjenicom da se čak 260 predstavništva nalazi na njegovu području. Tek tri strana predstavništva iz ove županije smještena su izvan Grada Sarajeva. Na drugom mjestu je Mostar s 22 predstavništva ili 6,16 posto, a na trećem Široki Brijeg s 12 i Tuzla s također 12 predstavništva ili 3,36 posto.

Prema podacima iz informacije o registriranim predstavništvima stranih osoba u Federaciji BiH, Zenica na svom području ima 8 predstavništva ili 2,24 posto, Čitluk 6 predstavništva ili 1,68 posto, Ljubuški, Čapljina i Posušje po 5 predstavništva ili po 1,40 posto te Livno 2 predstavništva ili 0,56 posto.

Dozvole i uvjeti

Inače, predstavništvo strane osobe u BiH može osnovati strana osoba upisana u odgovarajući upisnik zemlje u kojoj strana osoba ima sjedište. Strana osoba može osnovati predstavništvo sama ili zajedno s drugom stranom osobom.

- Strana osoba osniva predstavništvo koje će je predstavljati na teritoriju BiH u cilju istraživanja tržišta, obavljanja propagandnih, informativnih poslova te radi svog predstavljanja. Predstavništvo je sastavni dio strane osobe, nema status pravne osobe i ne može zaključivati ugovore uime osnivača predstavništva - navodi se u spomenutoj informaciji koja je razmatrana na jednoj od posljednjih sjednica Vlade FBiH. Inače, predstavništvo predstavlja osoba odgovorna za rad predstavništva, koja je upisana u upisnik.

- Na radne odnose državljana BiH zaposlenih u predstavništvu primjenjuju se propisi koji se primjenjuju u BiH, entitetima i Distriktu Brčko BiH, a stranci koji su zaposleni u predstavništvu obvezni su pribaviti radnu dozvolu sukladno propisima BiH - zaključeno je u informaciji.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?