konjic

Predstavnici vijeća za tisak iz regije rješavaju probleme online novinarstva

UNESCO
09.06.2016.
u 17:46

Predstavnici vijeća za tisak iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Kosova i Turske danas su počeli razmatrati probleme samoregulacijskih medija i online novinarstva na regionalnom skupu u Konjicu.

– Tijekom prvog dana, u veoma dobroj diskusiji, mogli su se čuti kvaliteti prijedlozi – na koji način da nove medije, web portale, stavimo pod samoregulaciju s ciljem da ne narušimo slobodu izražavanja u slučaju zakonske samoregulacije –  izjavila je Feni izvršna direktorica Vijeća za tisak u BiH Ljiljana Zurovac.

Medijski eksperti također nastoje pronaći rješenja kako bi na internetskim portalima izvještavanje događaja bilo maksimalno profesionalno uz poštivanje etičkih standarda bez obzira na prirodu medija.

– Novinari, koji pišu za portale, moraju shvatiti da javnosti daju itekako važne informacije i da imaju veliku odgovornost prema toj javnosti posebno što sve veći broj ljudi koristi web portale kao izvore informacija, jer su dostupniji u odnosu na druge medije – smatra Zurovac.

Ona je s UNESCO Program konsultanticom Adeline Hulin danas predstavila projekt “Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Europi i Turskoj”, u okviru kojeg Vijeće za tisak BiH organizira skup u suradnji s UNESCOm i Europskom unijom.

Cilj projekta je jačanje slobode izražavanja, slobodnog i pravovremenog pristupa informacijama, te jačanje kapaciteta slobodnih, profesionalnih medija i medijskog pluralizma.

To je osnov na kojem bi novinari i medijske organizacije u jugoistočnoj Europi i Turskoj trebale biti prepoznate kao ključni pokretači demokratskog, održivog i mirnog razvoja u regiji.

Zato je od značaja što će i drugog dana na skupu o temi “Izazovi samoregulacije medija i online novinarstva” govoriti direktorica europskog Media projekta, Centar za medije i društvo (Mađarska) Amy Brouillette, direktorica Uredničko-pravne službe u listu Guardian (Ujedinjeno Kraljevstvo) Gilian Phillips, dobitnik Pulitzerove nagrade za istraživačko novinarstvo i bivši urednik Columbia novinarske revije (Mađarska) Dean Starkman, pravni direktor Share fondacije iz Srbije Đorđe Krivokapić, glavna tajnica vijeća za tisak Srbije Gordana Novaković i članovi Media NEThics – Regionalne mreže samoregulacijskih tijela

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije